Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'da 6 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan, kimliği tespit edilemeyen ve hastanede 'Umut' adı verilen 22 yaşındaki gencin Alanya Devlet Hastanesi'nde bulunan 'Robogait' cihazıyla tedavisine başlandı.
Samsun RAMATEM'de 7 ay tedavi gören Umut, koruyucu anne Gülsüm Kabadayı ile birlikte Alanya Devlet Hastanesi'ne geldi. Türk bilim adamları tarafından üretilen ve felçli hastaların rehabilitasyon sürecini hızlandıran Robogait cihazında bugün yapılan Umut'un ilk tedavi seansını, Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela ve üyeleri de izledi. Alanya Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılan tedavi sonunda Umut hastanede özel bir odaya alındı.
ŞU ANDA OTURABİLİYOR
Umut'un koruyucu annesi Gülsüm Kabadayı, Umut'un Samsun'daki tedavisinin faydalı olduğunu ve Alanya'daki tedavi süreci sonunda daha da iyi olacağına inandığını söyledi. Robogait cihazı Antalya'da olmadığı için tedavi süresince Alanya'da kalmak zorunda olduklarını belirten Kabadayı, "Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel bize araç tahsis ederek buraya gönderdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bize çok yardımcı oluyor. Umut'un burada fizik tedavisinin tamamlanması gerekiyor. Bakan Çavuşoğlu'nun bu konuda da desteğini bekliyorum. Samsun'a yüzde 100 yatağa bağımlı olarak gitti. Samsun'dan dönüşte uçakla geldi. Şu anda oturabiliyor. Samsun'da 7.5 ayda bunu başardı. Bu tedavi devam ederse Umut daha da iyi olacak" dedi.
UMUT'U YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ
ARDİD Başkanı Anjelika Anzhela ise Türkiye'de sayılı olan Robogait cihazı Alanya'da olduğu için çok şanslı olduklarını belirterek, "Bu cihaz sayesinde Umut'un yürümeye başlamasını umut ediyoruz. Burada yaşayan yerleşik Ruslar Umut'u yalnız bırakmayacağız. Ona Rusça sevgi dolu sözler söylediğimizde bize gülerek tepki verdi. Rusya veya eski Sovyetler Birliği ülkelerinden olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
TEDAVİ 30 GÜN SÜRECEK
Uzman fizyoterapist Erkan Demiral da Robogait cihazıyla tedaviye her hastanın seviyesine göre farklı sonuç verebildiğini söyledi. Umut'un tedavisindeki hedefin kalça ve diz esnekliğini artırmak, oturma dengesini artırmak ve öz bakım becerilerini kolaylaştırmak olduğunu kaydeden Demiral, "30 gün sürecek bu tedavide ayrıca uzun süreli baş kontrolü artırmak, kan dolaşımını düzenlemek, kasların esnekliğini artırmak ve uzun süre yatmaya bağlı oluşabilecek komplikasyonları önlemeyi amaçlıyoruz" dedi.

 

FOTOĞRAFLI