ULUSAL Medikal Kurtarma (UMKE) ile Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, ortak tatbikat yaptı. Tatbikatta temsili olarak afet sırasında hayatlarını kaybeden 2 kişiyi canlandıran sağlık görevlileri, ceset torbasına konularak taşındı. Sağlıkçı Yasemin Atak ile Mehmet Kılınç arkadaşlarının yardımı ile dışarı çıktığında önce 'çak' yaptı, ardından "Yaşıyoruz" diyerek sevindiler.
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde çok can kurtaran UMKE ve Sivil Savunma ekiplerinin Erzurum'daki tatbikatı gerçeğini aratmadı. Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bayburt, Erzincan'dan katılan 45 kişilik UMKE ekibi, 112 Acil Komuta ve Kontrol Merkezinde aldıkları eğitimin ardından, Çat yolu üzerindeki Teke Deresi'nde kampa girdi. Arama kurtarma ve yaralılara müdahale eğitimi alan ekip, kampın son gününde Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği ile ortak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bahçesinde bir tatbikat yaptı. Senaryo gereği yıkılan bir binanın enkazında kalan 6 kişiyi kurtarmak için kadınlı- erkekli 60 kişilik ekip seferber oldu. İlk müdahaleyi enkaz altında yapan UMKE ekibi, Sivil Savunmanın 'Herkül' adlı arama köpeğinin de yardımı ile yaralıları çıkarıp sedyelerle ambulansa taşıdı. Yine senaryo gereği ölen 2 kişiyi de ceset torbasına koyarak götürdü.
"ÖLÜMÜ YAŞADILAR"
Erzurum 112 Acil Servis'te paramedik olarak görev yapan Yasemin Atak ile 112 Acil Komuta Merkezinde görevli Mehmet Kılınç, tatbikat sırasında ölüyü canlandırırken ürperdiklerini bildirdiler. Mehmet Kılınç, "Ölmek çok kötü bir duygu. Arkadaşlarım tarafından ceset torbasına konulduğumda içim ürperdi. Ama torbadan çıkıp yeniden arkadaşlarımın arasına katılınca çok sevindim" dedi.
Bir can kurtarmak için kar, çamur, soğuk ve yağmur demeden çalıştıklarını ifade eden Yasemin Atak ise, "Tatbikatta yaralıydım. Yaklaşık bir saat taşın üzerinde soğukta bekledim. O sırada hayatımı kaybettim. Arkadaşlarım yanıma gelip beni ceset torbasına koyarken içim ürperdi. Van depremi aklıma geldi. Adeta bir empati yaptım. Bundan böyle enkaz altında insanların bizleri beklerken neler hissettiğini daha iyi anladım. Ceset torbasından çıktığımda sanki yeni doğmuş gibiydim. Hemen diğer arkadaşımın yanına koşup 'çak' yaparak hayatta olmanın sevincini yaşadık" diye konuştu.
"AVRUPA'NIN EN GÜÇLÜSÜYÜZ"
UMKE'nin özel eğitim almış tamamen gönüllülerden oluştuğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, 2004 yılında kurulan UMKE'nin tüm felaketlere karşı 24 saat hazır kıta olduğunu söyledi. Ülkemizin yüzde 95'lik bölümünün deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Vançelik, "Ülke genelinde 5 bin kişilik ekiple herhangi bir afete en kısa sürede ulaşabiliyoruz. Bu anlamda Avrupa'nın en güçlü ulusal kurtarma ekibi Türkiye'de bulunuyor. Ekiplerimiz tamamen gönüllü kişiler tarafından kurulmuştur" dedi.