Kerim BURUCU/ ERZURUM, () - ERZURUM Kalkınma Vakfı ile Atatürk Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Ermeni soykırım yalanları' konulu konferans veren 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, "Biz millet olarak böyleyiz. Zaferlerimizi hatırlıyoruz. Ama mağduriyetlerimizi, mağlubiyetlerimizi zihnimizden silip atıyoruz" dedi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Ümit Özdağ, tarihin en büyük soykırımı olan Türk soykırımını tarihi gelişim içinde anlattı. Erzurum'un Yanıkdere'de 3 bin şehidin yattığından çoğu Erzurumlu'nun bundan haberi olmadığına dikkati çeken Ümit Özdağ, şunları söyledi: "Biz millet olarak böyleyiz. Zaferlerimizi hatırlıyoruz. Ama mağduriyetlerimizi, mağlubiyetlerimizi zihnimizden silip atıyoruz. Oysa bizi biz yapan ne kadar zaferlerimiz ise, bizi biz yapan aynı zamanda o kadar mağduriyetlerimiz ve mağlubiyetlerimiz. Onları da bilmeli, onları da kalbimizde hissetmeli, onları da acısını içimizde yaşatmalıyız." 
Viyana kuşatmasıyla ikincisi arasında 154 sene olduğuna dikkati çeken Ümit Özdağ, ikinci Viyana Kuşatmasından sonra da Viyanalı'ların 'Türkler ne zaman tekrar gelirler' diye Viyana'da en büyük kiliselerden birinin kulesine Türk ordusunun gelip gelmediğini kontrol etmekle görevli birisini görevlendirdiklerini anlattı. Kontrol görevinin 20'nci yüzyıl başlarına kadar devam ettiğini ifade eden Özdağ, kulenin 1940'da yıkıldığını belirtti.
Kırım'ın Ruslar tarafından alınmasını ise Ümit Özdağ şu sözlerle anlattı: "İlk kez Osmanlı, Müslüman ve Türklerin meskun olduğu bir toprağı kaybediyor ve bir daha geri alamıyor. Neresi burası? Burası bugünde konuştuğumuz. Bugünde güncel olan, bugünde lideri Mustafa Cemiloğlu'na Çankaya'da ödül verdiğimiz Kırım toprakları. Zaten bugün Türkiye'nin bütün sorunlar 1774 sonrası tarihimizle ilgili sorunlar. Bu Kırım'da başlıyor. 1783'de Ruslar tarafından Kırım Hanlığı ortadan kaldırılıyor. 157 sene sürecek 1921'e kadar sürecek çok uzun bir geri çekilme dönemi başlıyor. Kırım'da kitlesel katliamlar artık Türk tarihinin bir parçası olmaya başlıyor. Çarlık, Kırım Türklüğünü imhaya ve sürgüne başlıyor."

KB (KS/RT) (FOTOĞRAFLI)