Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), ()- TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlediği basın toplantısında, turizmi Bodrum'da 12 aya yaymanın tek yolunun kongre ve kültür turizminden geçtiğini söyledi. Ulusoy, toplantının sonunda halk oyunları ekibiyle bir süre horon tepip, bu konudaki ustalığını da gösterirken, toplantıya katılanlardan uzun süre alkış aldı.

Bodrum TÜRSAB Yürütme Kurulu tarafından Ramada Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve yüze yakın acente yöneticisi ile turizm temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, 2015 yılının Bodrum'da 'Zeki Müren Yılı Teması' olarak belirlenmesine karar verdiklerini belirtip, "Bodrum'un çok yönlü tanıtılması ve hayata geçirilmesi geciken kış turizminin başlaması için acil olarak kongre ve kültür merkezine ihtiyacımız var. Bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerekir" diye konuştu.

Kaymakam Mehmet Gödekmerdan ise bu yıl turizm sezonunun Mart ayında başlamasına dikkati çekip, "Bodrum'da turizm verileri her yıl bir önceki yıla oranla daha iyi bir şekilde yükseliyor. Turizm sezonuna Bodrum giderek artan bir ivme ile devam edecek" dedi.

Türkiye ve dünyada turizm markası olan Bodrum'un kent kimliğini koruyacağını belirten Belediye Başkanı Mehmet Kocadon turizm, doğa ve kültürünü birleştirerek yeni bir konsept başlatacaklarını vurguladı. Başkan Kocadon, kongre merkezinin yapılması ile yılın 12 ayı turizm yapabilmesinin ilçede hayal olmaktan çıkıp, gerçeğe dönüşeceğine dikkati çekti. Kocadon, "Ortakent-Yahşi'de bir süre önce başlattığımız kongre turizmini yarımadanın 4 bir yanına yaymak için çalışmalara başlayacağız" dedi.

"RANDEVU ALAMIYORDUK, RANDEVU VERİR HALE GELDİK"

TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, bugün konuşulan Bodrum'un 152 belgeli tesisi, 47 bin bin yatağı, marinası, doğası, kültürü ile bir marka kent haline gelmeyi başardığını belirtip, "Turizmi Bodrum'da 12 aya yaymanın tek yolu kongre ve kültür turizminden geçiyor. Kongre merkezleri sayesinde İstanbul turizmde 43'üncü sıradan 9'uncu sıraya yükseldi. Bu nedenle gelişen turizm dünyasında doğru yatırımlar yapmak zorundayız. Avrupa'nın turizmde yapmış olduğu yanlışları yapmayan Türk turizm sektörü ile yolumuza devam ettiğimiz için turizmde bu başarıyı yakaladık. Avrupa'nın turizmde tesis yaş ortalaması 23 iken bizde sadece 7, geçen hafta Atatürk Havalimanı'na inen ve kalkan uçak sayısı bir günde bin 248 oldu. 1 milyon 300 bin yatağımız, 52 havalimanımız var. 2000 yılında göreve başladığımda Yunanistan'dan randevu alamazken bugün TÜRSAB'dan bu ülkeler randevu talep eder hale geldi" dedi.

"NE 2'İNCİ CUMHURİYETİ, BİRİNCİNİN KİYMETİNİ BİLEMEDİK"

"1915 yılında Atatürk'ün de olduğu Türkiye'nin önsözünün yazıldığı, gelecek yıl 100'üncü yılını kutlayacağımız Anzak törenlerine 100 bin kişinin geleceği örneği sadece ülkemizde var" diyen Ulusoy, şöyle devam etti:

"Bir savaştan iki devlet çıkıyor. Avustralya'ya gittiğinizde, Atatürk'ün oradaki gençler için söylediği 'Emanetsiniz kucaklarımızda. Evlatlarınız burada rahat uyuyor' dediği ülke Türkiye. Ama biz bunu hala içimize sindiremedik. Biz, işte böyle bir Cumhuriyet'e sahip çıkıyoruz. Veya zaman zamanda bazıları çıkıyor, ikinci Cumhuriyet diye. Ne ikinci Cumhuriyet'i kardeşim birincisinin kıymetini daha bilemedik ki ikincisini düşünelim" sözleri dakikalarca alkışlandı.

"45 LİRALIK LAHMACUNLA BODRUM'UN İMAJI BOZULMAZ"

Turizmcilerin bayramları 365 gün kutlayıp, 365 gün yaşadığını da ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti:

"Çünkü onların vazifesi mutluluk ve huzur vermektir. Bu nedenle 1 Mayıs anlamlı bir gün. Ama bizim 1 Mayıslarımız 365 gün. Bodrum'daki kongre merkezini kültür merkezi olarak düşünmek gerekir. Çünkü hem toplantıların yapıılacağı hem de sanatsal ve kültürel faaliyetlerin düzenleneceği bir merkez olmalı. Çünkü, ülkemizin gelenekleri görenekleri el sanatları folklorü turizm için de yaşatılmıyorsa, kültür turizminden pay almanız mümkün olmadığı gibi o ülkenin geleceğinden ve AB'ne girmesinden endişe ederim. Bodrum'da sadece moda kentlerden bir yer değil. Televizyonlarda görüldüğü gibi sadece 45 liraya lahmacun yenilecek yer değil. Bir münferit hadise ile de kötü damgası yemesi mümkün değil. Ben Bodrum'un geleceğinden umutluyum, çünkü doğası, güzelliği tarihi ve yiyecekleri ile bir cennet. Huzur ve yiyecek ambarı. Noksan kalan Bodrum'da kongre ve kültür merkezi var. Bunuda yerel yöneticiler ciddi olarak isterlerse biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Daha önce Ortakent-Yahşi'ye bir merkez kazandırmıştık, bu merkezin hayata geçmesi ile Bodrum'da turizm çok rahatlıkla 10 aya çıkar. Bu 10 ayın en az 3-4 ayını kongre ve kültür turizmi ile doldururuz."

Toplantı sonrasında Türkiye Şampiyonu olan Cansu Halkoyunları ekibi Karadeniz ve Trabzon yöresi oyunlarını sergiledi. Folklorcuların arasına girerek horon tepen, Başaran Ulusoy, bu konudaki ustalığı ile de acente yöneticilerinden büyük alkış aldı.

Ulusoy yarın (Cuma) Yunanistan"ın Patmos Adası'nda Yunanlı seyahat acenteleri ile birlikte son bir yıl içerisinde 9"uncu kez bir araya geleceğini de kaydetti.

YA(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)