2. Uluslararası Adli Bilim Kurumları Birliği Kongresi Grand Cevahir Otel'de başladı. Kongreye, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı Oğuz Karakuş ile Japonya, Çin, Bosna-Hersek, Mısır, Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 65 ülkeden alanında uzman yerli ve yabancı bir çok davetli katıldı. Kongrede konuşma yapan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, "Suç soruşturmalarında güncel ve bilimsel yöntemleri kullanarak, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün ve adalet duygusunun toplum içinde tesis etmek demokratik ülkelerde kabul gören uygulamalardan birisidir. Suç ve suçların sınırları aştığı, suçla mücadelenin giderek zorlaştığı ve uluslararası işbirliğinin zorunlu hale geldiği bir dönemde 70'e yakın ülkeden adli bilimcilerin bir araya gelmesi oldukça önemli ve gurur vericidir. Suçla mücadelede kararlılıklarını ortaya koyan bu ülkelerin edinilecek kazanımlar ve sinerji sayesinde aynı motivasyonla yeniden bir araya geleceklerdir. Adli bilimler alanında bir suçun failini tespit etmek için kullanılan en basit ve temel yöntemlerden bile yoksun olan birçok ülkenin varlığı maalesef bilinen bir gerçektir. Bu durum güvenli yaşam ortamının tesisine ve adaletin tecellisine engel olmakta dolayısıyla mağduriyetlere ve haksızlıklara sebebiyet vermektedir" dedi.
"BU MAĞDURİYET VE HAKSIZLIKLAR SUÇUN SINIRLARI AŞMASIYLA ULUSLARARASI BİR BOYUT KAZANIYOR"
"Bu mağduriyet ve haksızlıklar suçun sınırları aşmasıyla uluslararası bir boyut kazanıyor" diyen Kılıçlar, "Özellikle organize suçlar, terörizm, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi suçlar daha fazla insanın zarar görmesine neden olmaktadır. Ülkeler arasında tesis edilmiş ileri seviye işbirliği ve ortaklıklar yoluyla bu suçlarla uluslararası standartlarda mücadele edilmesi mağduriyetlerin giderilmesine çok ciddi katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Kılıçlar, kaliteli, herkesin kazanacağı, sürdürülebilir uluslararası işbirliği tesis etmenin en önemli yolunun üretilen bilginin, teknolojik tecrübenin ve doğru yöntemlerin paylaşılmasından geçtiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"Üzülerek söylemek zorundayım ki bu paylaşım adli inceleme hizmetine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan günümüzde yeterince etkin ve verimli bir biçimde gerçekleşmemektedir. Adli ilim hizmetlerinin her aşamasında düzenli ve süreklilik arz eden desteğe duyulan ihtiyaç kaçınılmazdır. Söz konusu desteğin ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırılması için talep edenlerden çok fazla ön koşul beklemeyen işbirliği ve koordinasyon düşüncesiyle motive olmuş uluslararası bir teşebbüse ihtiyaç olduğu hepimizin malumudur. Tüm adli bilimcilerin bu konuda hemfikir olduğu kanaatinin ve buradaki meslektaşlarımın bu ağır yükü omuzlamaya arzulu ve kararlı olduklarını görüyorum. Kongrenin suçla daha etkin mücadeleye önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum."
KILIÇLAR VE ÇAPKIN STANTLARI GEZDİ
Yapılan konuşmaların ardından toplu fotoğraf çektirildi. Daha sonra Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı Oğuz Karakuş, Hüseyin Çapkın ve yabancı misafirlerle birlikte aralarında otomatik balistik inceleme cihazlarının ve silahların bulunduğu stantın açılışını yaptı. Kılıçlar ve Çapkın stantları gezdi yetkililerden bilgi aldı.
"ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİNİN HER TÜRLÜ İMKANINDAN YARARLANMAK DURUMUNDAYIZ"
Otomatik balistik inceleme cihazı hakkında bilgi alan Hüseyin Çapkın, "15 milyonluk bir dünya kentinde suç ve suçlulukla mücadele ediyorsunuz. Çağdaş teknolojinin her türlü imkanından yararlanmak durumundayız. Artık son 10-15 yıldan beri daha çok daha yoğun şekilde delilden suçluya gitmekteyiz. Onun için bunlar son derece önemli gelişmeler. Polis teknolojinin tüm nimetlerinden alanlarda, suç ve suçlulukla mücadele ederken yararlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğümüzce her türlü gelişme yakından takip ediliyor" dedi.
Öte yandan bugün başlayan kongre 25 Ekim tarihinde sona erecek.