Bekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Şengal (Sincar) Dağı'ndaki zulmünden kaçan Ezidiler'in, Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü'ne gelişleri devam ediyor. Dün sabah saatlerinde 400 Ezidi'nin geldiği Ortasu Köyü'ne, öğleden sonra bu sayı yaklaşık 3 bine ulaştı. Köylülerin karşıladığı gelen Ezidiler, sağlık taramasından geçiriyor, sonra karınlarını doyuruyor. Kayıt altına alınan Ezidiler, daha sonra da yerleştirileceği kampa gönderiliyor.
IŞİD katliamından kaçarak, Irak'taki bölgesel Kürt Yönetimi bölgesinde toplanan Ezidiler, kafileler halinde Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. 34 kişinin hava saldırısında yaşamını yitirdiği yolu kullanan Ezidiler, yorgun bitkin halde Ortasu Köyü'ne 8 ila 11 saatlik yürüyüşten sonra ulaşıyor.
EZİDİLER TIRLARLA GÖNDERİLİYOR
Geçen 8 Ağustos tarihinden itibaren kafileler halinde ve çeşitli tarihlerde olmak üzere yaklaşık 10 bin Ezidi'nin kullandığı yoldan Ortasu Köyü'ne ulaşan Ezidiler, burada köylüler tarafından karşılanıyor. Köyde kurulan koordinasyon merkezi tarafından burada toplanan Ezidiler tırlarla, kamyonlarla ve şehirci otobüsleriyle Şırnak Şırnak Merkez, Silopi ve Cizre İlçeleri, Mardin'in Midyat ve Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Ezidi Köyleri'ne ve kamplara gönderiliyor.
GÖNÜLLÜ DOKTORLAR KONTROL EDİYOR
Şırnak Tabipler Odası'na bağlı gönüllü doktorlar de Ortasu Köyü'ne gelen Ezidileri sağlık taramasından geçirirken, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da 15 yaşına kadar olan çocuklar tek tek aşılanıyor. UMKE ekibi de sınır bölgesinde hasta veye sakat yada, gelmekte güçlük çeken Ezidiler'e müdahale ederek köye ulaşmalarını sağlıyor. 8-9 saat, aşırı sıcak altında karayolunda sussuz ve aç yol alan Ezidiler, ulaştıkları su çeşmelerine akın ediyor. Gülyazı Ortaokulu'nda kalan Ezidiler, yemekhaneye akın ederek sırayla yemek alıyor. Akşam saatlerinde yemek almak isteyen Ezidiler, uzun kuyruk oluşturuyor.
EZİDİ SAYISI 10 BİNE ULAŞTI
Ortasu Köy Muhtarı Suat Encü, bölgede büyük bir trajedi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Ayın 8'inden bu yana yaklaşık 10 bin Ezidi buraya göç etti. İmkanlarımız da buna yetersiz. İlgililer de buna çok duyarsız kalıyor, özelikle de valilik. Bu saate kadar bu insanlar burada. Araba bile bulamıyoruz, başka yerlere ve illere göndermek için. Bizim imkanlarımız da kısıtlı zaten, bu köyün nufüsu 1000. İlk başta 4 bin Ezidi geldi, sonraki günlerde çeşitli tarihlerde toplam 10 bin Ezidi, köyümüz üzerinden Batman, Silopi, Cizre ve Midyat'a gitti. Ortasu ve Gülyazı Köyleri'nde de yaklaşık 4 bin Ezidi'ye biz bakıyoruz. Vicdan sahibi insanları yardım etmeye çağırıyoruz." 
"ÇOCUKLARIMIZIN KAFALARINI KESTİLER"
Şengal bölgesinde gelen Ezidi Macır Mırat İsa, IŞİD militanlarının 440 Ezidi'yi öldürdüğünü belirterek, "440 insanımızı öldürdüler, 70 insanımızı kaçırdılar. Bizim önümüzde insanlarımızın, çocuklarımızın başlarını kestiler. KDP peşmergeleri bize sahip çıkmadı. Biz dağa kaçtık ve daha sonra Şengal dağına gelen PKK'lılar bizi kurtardı. Şengal'den 17 saatlik bir yoldan sonra Türkiye'ye ulaştık" dedi.
"ÇOCUĞUM 4 YAŞINDA AMA 4 KEZ GÖÇMEN OLDU"
Ağlayarak yaşadığı trajediyi anlatan Semira Xerava, "Biz çok garibanız, İŞİD bizi mahfetti. Biz göçmen olduk. İŞİD yüzünden binlerce insanımız dağlarda aç, susuz öldü. Yaşlı, erkek ve kadınlarımız öldü. Hiçbir şeyimiz kalmadı ne yapalım? Kızımın yaşı dörttür. Dört seferdir göçmen olduk. Çocuklarımızla, aç, susuz; yaklaşık 9 saatlik yoldan geliyoruz. Bize güzel bir yer verilmesini ve burada yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI