Sebile ÇETİN/ BURSA, ()-BURSA Orman Bölge Müdürlüğü, Uludağ’da çıkabilecek orman yangınlarına karşı 34 kilometrelik patika yollar, yangın söndürme araçları geçebilecek şekilde genişletilecek. Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Uludağ’da geçen yıl çıkan yangının 5 gün sürdüğünü hatırlatarak, bunu önlemek için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, yangın mevsiminin gelmesi ile birlikte alınan önlemleri basın toplantısı ile anlattı. Ağaçlandırma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Coşkun, 27 Bölge Müdürlüğü içerisinde ormanlık alanın genel alana oranı sıralamasında 10’ncu sırada yer aldıklarını kaydetti. Her yıl 40 bin dekar alanda tabi gençleştirme çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Coşkun, 800 bin dekar alana da bakım yaptıklarını vurguladı.
Bölge Müdürü Coşkun, 150 bin dekar alanda rehalibitasyon çalışmaları yürüttüklerine dikkat çekerek, “Orman varlığımız yüzde 48 arttı. Her yıl ortalama 15 bin dekar ağaçlandırma yapıyoruz. Teras çalışmasıyla 4 kilometre ağaçlandırma yapılıyor. 137 türde 2 milyon ağaç üretildi. 107 köyde gelir getirici türde 243 bin fidan dikildi. 2014 yılında 96 köyde 130 bin fidan dikilecek” diye konuştu.
Orman sağlığını devamlı kontrol ettiklerini söyleyen Coşkun, bu oranın yüzde 25’i geçtiğinde ormanların tehlike altına girdiğini, 2013 yılında bölgedeki oranın yüzde 11,71 olduğunu kaydetti.
40 ARAZÖZDEN 1'İ ARAZÖZ İMRALI’DA
Bölgenin iklim ve ağaç türleri açısından küçük bir örneği olduğunu dile getiren Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, yangınlarla mücadele için 1 Haziran’dan itibaren ormanların 24 saat kontrol edildiğine dikkat çekti. 29 ilk müdahale ekibi oluşturulduğunu kaydeden Coşkun, “Erken ve etkili müdahale için 18 gezici yangın söndürme aracımız var. 39 arazözümüz var. Aslında 40 adet. Birisi İmralı’da. 19 adet bu arazözlere su taşıyan ikmal aracımız var. Toplam 70 itfaiye aracımız var. 8 dozer, 7 grayder, 600 kişilik yangın işçisi ordusu ile teyakkuzdayız. 1 Temmuz itibariyle de helikopterimiz gelecek” dedi.
BELİRLENEN ALANLARDA PİKNİK YAPIN
2013 yılında 118 yangın çıktığını ve 532 hektar orman alanının zarar gördüğünü vurgulayan Coşkun, 2014 yılında 22 yangın çıktığını 16,34 hektar alanın yandığını söyledi. En büyük sorunun kırsal alanlarda çıkan yangınlar olduğunun altını çizen Bölge Müdürü Coşkun, 0,5 ile 2 derece mevsim normallerinin üzerinde geçecek yaz aylarında vatandaşların sigara izmariti atmamalarını ve belirlenen alanlarda piknik yapmalarını istedi. Coşkun, orman yangınına neden olan vatandaşlara hapis cezası dışında müdahale sırasındaki harcamaları ve ormana veriler zararı tazmin ettiklerini kaydetti.
34 KİLOMETRELİK PATİKA YOLUNDA DÜZENLEME YAPILACAK
Orman yangınlarının yüzde 92’sinin insan eliyle çıktığını belirten Coşkun, “Ormanların yanmasını istemiyorsak çok dikkatli olmamız gerekli. Son 25 yılda özellikle Ağustos ayında orman yangınları çoğalıyor. Bursa’da ise Eylül ayında yangının daha çok olduğunu görüyoruz. 2011 yılında ve 2013 yılında Uludağ’da yangın çıktı. Geçtiğimiz yıl yangın 5 gün sürdü. Yangınların bu kadar uzun sürmesinin nedeni burada yol almaması. Yol olmayınca müdahale imkanı da güçleşiyor. Kasım Aralık ayında yaşanan yangınlar mevsim dışı yangınlar. Ama buralarda insan faaliyeti çok fazla kestane toplamaya giden vatandaşlarımız var. Yürüyüş yapanlar var. İnsan faaliyeti çoğaldıkça yangın tehlikesi de artıyor. Bunun önüne geçmek için Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla Orman Bölge Müdürlüğü, Milli Parkla Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü birlikte patikaları tespit ettik. Yaklaşık 34 kilometre. Bu patikalarda düzenlemeler yapacağız. Yangın araçlarımızın çalışma yapabileceği, anında müdahale edebileceği duruma getireceğiz: Mevcut patikaları ıslah edip yollar yapacağız” dedi.
Orman zararlıları ile de mücadele ettiklerini ifade eden Coşkun, yangınlardan 5 kat zararlı böcekler için bin 200 kuş yuvası, 200 tuzak ağaç, bin feromon tuzak, 20 bin terminatör böceği ormana yerleştirdiklerini belirtti.

SÇ (FK/AAA)(FOTOĞRAFLI)