TÜRKİYE’nin önemli kayak ve turizm merkezlerinden Uludağ’da bulunan Jandarma Arama Kurtarma ekipleri, sömestir tatili boyunca kayak yaparken yaralanan, mahsur kalan veya yönünü kaybedip kaybolan toplam 104 kişiye müdahale etti.
Uludağ’da kar üstü araçları etkin kullanabilen, şiddetli soğuk ve derin karda harekat kabiliyetine sahip, tamamı rütbeli, ilk yardım konusunda eğitimli Jandarma Arama Kurtarma timleri, sömestir tatili boyunca kayak yaparken yaralanan 87 kişiye müdahale edip, yönünü kaybedip karda mahsur kalan 12 kişiyi kurtardı. Zirvede soğuk, tipi nedeniyle kaybolan 5 kişiyi de buldu. 7 kar motoru ve 10 kişiden oluşan jandarma ekibi, soğuk ve tipi nedeniyle dirençlerini kaybeden tatilcilere ilk önce sıcak içecek ve çikolata veriyor, daha sonra da ilk sağlık müdahalesinin ardından sedyeli kar motoruyla 112 Acil Servis istasyonuna götürüyor.
Zirve’de kayak yaparken düşerek ayak bileğini burkan 19 yaşındaki Burak Karakaya’nın Jandarma’dan yardım istemesi üzerine harekete geçen ekipler Cennet Kaya mevkiine giderek ilk müdahaleyi yapıp, kar motoruyla oteller bölgesinde bulunan 112 Acil Servis istasyonuna getirdiler.
AĞAÇLARA ASILAN TABELALAR İŞİ KOLAYLAŞTIRDI
Geçtiğimiz yıllara göre kayıp ve mahsur kalkma olaylarının düşük olduğu Uludağ’da jandarma ekiplerin kayıp ve mahsur kalan kişilerin cep telefonlarını Acil Çağrı Konum Belirleme Sistemi’ne girerek bulunduğu bölgeyi tespit ediyor. Ayrıca Jandarma ekipleri tarafından özellikle tehlikeli bölgelere belirli mesafelerle alfabenin 29 harfini 125 ayrı noktadaki ağaçlara demir levhalarla takarak kaybolan kişinin söylediği harf veya sayıya göre koordinatlar sayesinde kısa sürede ulaşılması sağlanıyor.