Sebile ÇETİN/Mehmet İNAN/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme- Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği yaparak bilimsel bal üretimi gerçekleştirilecek. 'Organik Bal Ormanı Projesi’nde kovandan, arıların beslenmesine kadar her şey doğal olacak. AGAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çakmak, pilot bölge olarak Bursa ve Yalova’da başlayan uygulama başarılı olursa Türkiye’ye yayılacağını söyledi.
Dünyada arıcılığa gen kaynağı olan Anadolu topraklarında ekolojik balcılık yeniden ön plana çıkıyor. AGAM ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, antioksidan olarak bilinen ve çabuk kristalize olmama özelliğine sahip kestane balını tamamen organik olarak üretecek. 'Organik Bal Ormanı Projesi’nde pilot bölge olarak belirlenen Karacabey İlçesi Malkara Mahallesi ve Yalova Kurtköy’de kestane ve ıhlamur ormanlarının içerisine ilk etapta 70 kovan yerleştirilecek. AGAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çakmak, tarımsal faaliyetlerin, ulaşımın ve fabrikanın olmadığı bölgeleri tercih ettiklerini belirterek, "Ekolojik arıcılık çalışmalarını merkez olarak yıllardır yürütüyoruz. Ama organik arıcılıkta zengin florası olan bölgeler seçmek en önemli sorunumuzdu. Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte pilot bölge olarak Bursa’da bu projeye Ağustos ya da Eylül ayında başlamayı hedefliyoruz. İstediğimiz sonuçları aldığımızda organik arıcılık Türkiye’ye yayılacak" dedi.
KULLANILAN MALZEMELERDE ORGANİK OLACAK
Türkiye’de organik arıcılığa büyük ilgi olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Çakmak, seçilen bölgelerin arı florası açısından zengin bitkilere sahip olduğunu kaydetti. Halkın organik üretilen balı gönül rahatlığı ile tüketebileceğini ifade eden Prof. Dr. Çakmak, "Arı hastalıkları için kimyasal ilaçların kullanılmadığı, suni olarak beslemenin yapılmadığı, karayolu ile zehirli kimyasal gazların, tarım ilacı, fabrika atıklarının ulaşmadığı temiz doğal ve şifa kaynağı bal üretilmesini hedefliyoruz. Ekolojik arıcılık için kovanlarda boya kullanılmayacak. Tahtaları birleştirmek için de organik tutkal kullanılacak. Hastalıklarla mücadelede biyoteknik yöntemleri ya da organik asitleri kullanacağız. Öncelikli hedefimiz arıları besleme yapmadan hayatta kalması. Üretim ikinci planda kalacak. Projeyi başarıyla yürüttüğümüzde kaliteli bala ulaşacağız" diye konuştu.
KESTANE VE KARA BUĞDAY EKİLECEK
Yalova’da ayıların balları yeme ihtimaline karşı 3.5 metre yüksekliğinde çardak sistemi kullanacaklarını da ifade eden Prof. Dr. Çakmak, ormanlardaki floranın sürekli takip edileceğini oluşan boşluklara kestane fidanı ve kara buğday gibi tarla bitkilerinin ekileceğini dile getirdi.
9 BAL ORMANI BELİRLENDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 6 yıldır bal ormanı projesini yürüttüğünü ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da Bursa’da 9 bal ormanı tesis ettiklerini fakat pilot olarak belirlenen Bursa’nın Karacabey İlçesi ve Yalova’daki kestane ormanlarında ilk organik bal üretiminin gerçekleşeceğini vurguladı.

SÇ,Mİ(FK/BT) (FOTOĞRAFLI)