Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki (ÇOMÜ) bir konferansta konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, 2012 rakamlarına göre Türkiye'de yıllık ekmek israfının parasal değerinin 1.5 milyar lira olduğunu söyledi. Küçük, bu parayla 80 hastane veya 500 okul inşa edilebileceğini kaydetti.
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi organizasyonuyla TMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük tarafından verilen 'Ekmek İsrafını Önleyelim, Emeğimizi ve Ekmeğimizi Koruyalım' isimli konferans, Terzioğlu Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi Turgut Özal Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Caner, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konuşmasında tasarrufun önemine dikkat çeken ve bunun farkındalığı yaratmanın da çok önemli bir sosyal sorumluluk olduğunu belirten TMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TMO'nun bu konuda çalışmalar yürüttüğünü söyledi. 2012 yılında ekmek israfı konusunda yapılan araştırma hakkında bilgi veren Küçük, israf konusunda hedef kitlenin öncelikle, gençler, çocuklar ve ev hanımları olduğunu vurguladı. Küçük, "Ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2.1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1.5 milyar lira. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir" dedi.
DÜNYADA 10 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ÖLÜYOR
Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın, sağlıklı olabilmek için yeterli vitamin ve minareleri alamadığına dikkat çeken Küçük, 842 milyon insanın kronik açlık çektiğini belirterek, "Yılda 10 milyon insan açlıktan hayatını kaybediyor. Dünya gıda üretiminin ise 3'te 1'i israf ediliyor. Küresel iklim değişikliklerinin neden olduğu üretim düşüşleri buna bağlı olarak fiyat artışları fakir ülkelerde gıdaya erişimi giderek zorlaştırıyor. Eğer bu israfın önüne geçebilirsek dünyadaki 842 milyon insanı yetersiz beslenmekten kurtarmış olacağız" diye konuştu.

EK(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)