Sebile ÇETİN/ BURSA, ()-BURSA’da yaşayan Ahıska Türkleri, Ukrayna’daki akrabalarına Türkiye’nin kucak açmasını istedi. Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Derneği Başkanı Paşa Alihan, basın toplantısında Ukrayna’nın Slavyanks kasabasında yaşayan bir kişiye telefonla ulaştı. Mustafa adlı Ahıska Türkü hem Rusya hem de Ukrayna yanlılarının baskıları ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Türkiye’den yardım istedi.
Ukrayna’da son günlerde Rusya ve Ukrayna yanlıları arasında yaşanan çatışmalar bölgedeki 18 bin Ahıska Türk’ünü de etkiledi. Slavyanks, Mariupol, Donetsk kasabalarında yoğun olarak yaşayan Ahıska Türkleri’nin son durumu ile ilgili dernek binasında basın açıklaması yapan Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Derneği Başkanı Paşa Alihan, Ukrayna’da yaşayan Türklerin durumunun iyi olmadığını söyledi. İki taraftan da baskı gördüklerini belirten Alihan, “Evlerine kapanıp duruyorlar. Alışveriş için çıkamıyorlar. Köylerde tuvalete gitmek için bile kimse dışarıya çıkamıyor. Kapıya çıkıyorsun, keskin nişancılar vuruyor. Nereye gideceklerini bilmiyor. Ukrayna yanlıları ‘bizimle ol’, Rusya ‘bizimle birlik olun’ diyor. Ahıska Türkleri’nin tek istediği kardeşçe yaşamak. Zengin bir kitlenin petrol savaşına kendi insanımızın bir saç telini vermek istemiyoruz. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum Türkiye neden bugün oraya ses vermiyor, sahip çıkmıyor ? Milyonlarca Suriyeli’ye kucak açan Türkiye, Ahıska Türkleri’ne neden destek olmuyor?” dedi. Bölgede kimsenin kimseyi tanımadığını vurgulayan Alihan, 18 binden fazla Ahıska Türkü’nün tek isteğinin kardeşçe yaşamak olduğunu belirtti.
TELEFON BAĞLANTISINDA YARDIM ÇAĞRISI
Açıklama sırasında Paşa Alihan, Ukrayna’da bulunan Ahıska Türkleri Dayanışma Derneği üyeleri aracılığı ile Slavyanks Kasabası'nda yaşayan Mustafa isimli bir kişi ile telefonda görüştü. Mustafa'nın,  Türkiye’deki yetkililerden yardım beklediğini belirten Alihan, "Kendisi bana, 40 yaşın altındaki erkekler hem Ukrayna hem de Rusya yanlıları tarafından askere çağırıldığını, teklifi kabul etmeyenlerin ise tehdit edildiğini söyledi. 8 gündür dışarıya çıkamıyorlarmış. Keskin nişancılar varmış. 'Ne yapacağımızı bilmiyoruz: Tek istediğimiz bize yardım edilmesi' diyerek kendilerine sahip çıkılmasını istedi” dedi.
Paşa Alihan, telefon ile konuştuğu Mustafa'nın, bölgede bir Ahıska Türk’ünün de aralarında bulunduğu 47 kişinin yaşamını yitirdiğini söylediğini belirtti.
Ukrayna’da akrabaları bulunan Ali Musa ve Raif Rızaoğlu, akrabalarından birkaç haftadır haber alamadıklarını ve hayatlarından endişe ettiklerini belirterek, onları Türkiye’ye getirmek istediklerini söylediler.

SÇ(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)