ANKARA'da, evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren, araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 21’inci yılında Balıkesir'de anıldı.
Uğur Mumcu’yu anmak için Balıkesir Demokrasi Platformu (BALDEP) tarafından düzenlenen yürüyüşe çeşitli siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda Balıkesirli katıldı. Yürüyüş Anafartalar Caddesi'nde Başladı. Yürüyüşe katılanlar 'Devrim şehitleri ölümsüzdür', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Mumcular ölmez kavga bitmez' sloganları ve alkışlarla Atatürk Anıtı'na geldi.
BALDEP Başkanı Behiç İstanbulluoğlu, Atatürk Anıtı'na üzerinde siyah harflerle, 'Faillerini biliyoruz hesabını soracağız' yazılı çelenk koydu. İstanbulluoğlu, yaptığı konuşmada, Uğur Mumcu'nun katillerini bildiklerini, ancak neden katledildiği üzerinde durulmadığını söyledi. İstanbulluoğlu, "1990'lı yıllarda Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Musa Anter, Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Turgut Özal, Necip Hablemitoğlu gibi Türkiye'nin aydınları, önderleri, Türkiye'nin küresel sermayeye emperyalizme bağlanmasına karşı çıkacak kanaat önderlerinin ortadan kaldırılması gerekiyordu. İşte bu kapsamda aydınlarımız katledildi. 24 Ocak kararlarının neye ve kime hizmet ettiğini anlamadan Uğur Mumcu ve diğerlerinin neden katledildiğini anlayamayız. 24 Ocak 1980'de Türkiye ekonomisini katledenler 1990'lı yıllarda oynanan oyunu bozabileceklerinden endişe ettikleri aydınları bir bir ortadan kaldırdılar" dedi.
Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok gibi isimlerin arasında Turgut Özal isminin geçmesine bazı kişilerden tepki geldi.
Grup daha sonra TÜİK Meydanı olarak anılan Yeşilli Meydanı'na geldi. Bahiç İstanbulluoğlu burada yaptığı konuşmada da "Demokrasi ve Emek Platformu olarak yıllardır basın açıklamaları yaptığımız bu meydana bundan böyle Uğur Mumcu Meydanı adını veriyoruz. Biraz önce Turgut Özal'ın ismini devrim şehitlerinin arasında andım. Turgut Özal devrim şehitlerinin demokrasi şehitlerinin arasında asla değildir. Ama 24 Ocak kararlarının mimarı olarak bu süreç içerisinde dahli olan birisidir" diye konuştu.
Uğur Mumcu'yu anma yürüyüşe katılanların ellerindeki karanfilleri havaya atmasıyla sona erdi. Grup daha sonra olaysız dağıldı.