Yüksel KOÇ / İstanbul

Bir yakınının cenaze törenine katılmak için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde, polisin silahından çıkan kurşunun başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Uğur Kurt soruşturması ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturmayı yürüten savcı Hasan Yılmaz, polis memuru S.K.'nın molotof kokteyli atan kişiyi hedef alarak ateş ettiğini, ancak kaçan zanlıya isabet ettirememesi sonucu Cemevi avlusunda bekleyen Uğur Kurt'u vurduğunu iddia etti.



SORUŞTURMA İZNİ YAZISINDAKİ İLGİNÇ DETAY

Bu iddia, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz'ın, polis memuru S.K.'nın yargılanmasına izin verilmesi için İstanbul Valiliği'ne yolladığı yazıda yer aldı.

Savcı Hasan Yılmaz imzalı 30 Mayıs 2014 tarihli yazıda, polis memuru S.K.'nın olay günü Okmeydanı'nda görev alan ekipte yer aldığı belirtildi. Berkin Elvan'ın ölümünü protesto eden gruba müdahale eden ekibin içinde bulunduğu zırhlı araca molotof kokteyli isabet ettiği hatırlatılan yazıda, “Polis memuru S.K., kendisine yahut arkadaşlarına yönelik vuku bulan ve tekrarı büyük olasılık olan saldırıyı bertaraf ederek, şüpheli C.K.'yı etkisiz hale getirmek için silahıyla ateş etti. Hedef aldığı şüpheliye isabet ettirememesi nedeniyle, şüpheli ile aynı istikamette, caddenin alt tarafındaki Cemevi bahçesinde bulunan ve olaylarla hiçbir ilgisi olmayan Uğur Kurt'u vurarak yaralamış, bilahare ölümüne sebebiyet vermiş olması karşısında…" görüşüne yer verildi.



HEDEF ALARAK ATEŞ ETMİŞ

Savcı Yılmaz, izin yazısında, hakkında soruşturma izni istenen polis memuru S.K.'nın, molotof kokteyli atılması nedeni ile meşru müdafaa hakkını kullanarak C.K.'yı hedef alarak ateş ettiğini, ancak kurşunun kaçan C.K.'ya isabet etmediğini belirtti. Yazıda, C.K.'ya isabet etmeyen kurşunun, olayla ilgisi olmayan Cemevi bahçesindeki Uğur Kurt'a isabet ederek ölümüne neden olduğu kaydedildi.



BOŞ YERE TUTUKLANDI

Eylem sırasında polis memuru S.K.'nın kurşunlarından kurtulmayı başardığı öne sürülen C.K., 1 Haziran günü Galatasaray Meydanı'nda yapılan basın açıklaması sırasında gözaltına alındı. 22 Mayıs'ta Okmeydanı'nda polise molotof kokteyli atmakla suçlandı. Sorgusunda eylemlere katılmadığını, molotof kokteyli atan kişinin kendisi olmadığını söyledi. Uğur Kurt vurulduktan sonra Okmeydanı'na gittiğini, siyasetçiler ve sanatçıların Cemevi bahçesinde yaptığı basın açıklamasına katıldığını belirtti.

Ancak bu savunması itibar görmeyen C.K., polise molotof kokteyli attığı gerekçesiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Avukatları karara itiraz etti. İtirazı görüşen üst mahkeme, dosyadaki fotoğrafları tek tek inceledi. Molotof kokteyli atan kişinin fotoğrafı ile C.K.'nın aynı kişi olmadığı sonucuna varan mahkeme, zanlıyı 6 Haziran'da serbest bıraktı.



TANIKLAR SAVCIYI BEKLİYOR

Öte yandan, Uğur Kurt'un ailesinin avukatlarının tanık dinletme talebi, soruşturmayı yürüten savcı Hasan Yılmaz izinde olduğu için kabul edilmedi. Kurt Ailesi'nin avukatları, olaya tanık olan 3 kişiyi, savcı Hasan Yılmaz izinde olduğu için dosyaya bakan savcı Mesut Erdinç Bayhan'a dinletmek istedi. Ancak Başsavcılık buna izin vermedi. Başsavcılık, tanıkların soruşturmayı yürüten savcı Hasan Yılmaz tarafından dinlenmesi talimatını verdi. Yıllık izinde olan Savcı Yılmaz'ın izinden dönmesiyle birlikte bu tanıklar dinlenecek.