Oktay ÇAYIRLI/MİLAS (Muğla), ()- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOBB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla'da katılacağı iftar öncesinde İsrail'in Gazze'ye saldırmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bayraktar, "Bu şekilde hunharca vahşice Müslüman kanı döken İsrail'in malını kullanmamalı. Devlette ticari ilişkilerini askıya almalı. Biz İsrail mallarını kullanmak istemiyoruz" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla'da bulunan Ziraat Odaları Başkanları tarafından düzenlenecek olan iftar yemeğine katılmak üzere Muğla'ya geldi. İftar yemeği öncesinde Milas Ziraat Odası'nı ziyaret eden Bayraktar, zeytinlik arazileri kapsayan yasa değişikliği ve İsrail'in Gazze'ye başlatmış olduğu operasyonları değerlendirdi. Zeytinlik arazilerin imara açılmasının tarım arazileri alanlarının daha da daralmasına neden olacağına dikkat çeken Bayraktar, İsrail ile ilgili olarak boykot hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, "Bu ülke, bu şekilde hunharca vahşice Müslüman kanı döken İsrail'in malını kullanmamalı. Devlette ticari ilişkilerini askıya almalı" dedi.

İSRAİL İLE NİÇİN TİCARET YAPALIM

Tarım denildiğinde akla geleni ilk ülkeler arasında yer alan İsrail'in operasyonu hakkında açıklama yapan Bayraktar, "İsrail ile ilgili kınamamızı yaptık. Ama biz kınamanın yeterli olacağı kanaatinde değiliz. Çünkü orada dünyanın gözü önünde bir vahşet devam ediyor. Orada müthiş bir Müslüman katliamı var. Ama maalesef bakıyorsunuz bazı ülkeler halen daha İsrail'in yanındayız ve bu katliamı destekliyoruz diyorlar. Bunu üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye'nin dışında da bu katliama ciddi manada tepki koyan bir ülke görmüyorum. Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak İsrail ürünlerinin kullanılmaması için bir boykot çağrısı hazırlığı içindeyiz. Bu ülke bu şekilde hunharca vahşice Müslüman kanı döken İsrail'in malını kullanmamalı. Yani bunu devletimizden de bekliyoruz. Devlette ticari ilişkilerini askıya almalı. İsrail ile niçin ticaret yapalım. İsrail'in mallarını alıp da niye İsrail'e para kazandıralım. Bunu devletimizin de düşünmesi lazım. Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Türk çiftçisini temsilen bu manada bir boykot çarpısına hazırlanıyoruz. Biz İsrail mallarını kullanmak istemiyoruz" dedi.

MÜTHİŞ BİR TARIM POTANSİYELİ VAR

TZOBB Başkanı Bayraktar, "Tarımın çok önemli bir merkezindeyiz. Muğla dediğimizde burası her ne kadar turizm bölgesi olarak anılsa da buranın tarihi bir dokusu ve müthiş bir tarım potansiyeli var. Tarımsal yapısı ve ürün çeşitliliğine bakıldığında Muğla'da üretilmeyen hiçbir şey yok. Hububat, yağlı tohumlar, endüstri bitkiler, meyve, sebze, büyük baş hayvancılık, küçük baş hayvancılık var. Bal üretiminde Türkiye ikincisi. Çam balında ihracatta birinci. İhracatımızın bu alanda yüzde 90'ını karşılıyor. Bunun dışında tarla balıkçılığı var. Levrek ve çuprada son yıllarda müthiş bir üretim artışı görüyoruz. Dolayısıyla Muğla'da her şey var. Burada olmayan bir şey yok" dedi.

"ZEYTİNLİKLERİN İMARA AÇILAMIS HEM EKONOMİYİ HEM DE İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLER"

Muğla'daki önemli tarım gelirleri arasında yer alan zeytinciliği yakından ilgilendiren yasa değişikliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bayraktar, şunları söyledi:

"Bildiniz gibi son günlerde bir yasa tasarısı çıktı. Hazırlanan yasa tasarısının iptali için ilgili makamlara müracaatta bulunduk. Daha öncede kamuoyu oluşturmak adına açıklamalarda bulunmuştum. Zeytin, kutsal kitaplarda adı geçen çok önemli bir üründür. Ekonomimiz açısından çok önemli. Çünkü Türkiye yağlı tohumlara 3,6 milyar dolar yağa ve küspe ithalatına para ödüyor. Biz bu açığı zeytinle kapatabiliriz. Ayrıca sağlık için çok önemli. Bunu göz ardı edemeyiz. Ama kişi başı tüketime baktığınızda Türkiye'de kişi başına iki kilogram zeytin üretiyorsunuz, bu rakam Yunanistan'da 21 kilo. Avrupa birliği ülkelerinde bu daha fazla. Bir de zeytin ova ürünü değildir. Maalesef bu çok yanlış yorumlanıyor. Zeytin eğimli arazilerde, rüzgar alan arazilerde aynı zamanda bu eğimli arazide erozyona karşı koruyan fevkalade fonksiyonel ve işlevsel bir üründür. Ovada zeytin falan dikilmez. Böyle önemli olan bir ürünü şimdi yasalarla sınırlama getirmemiz veya zeytinleri söküp imara açmamız gelecekte hem ekonomiye hem de insan sağlığına zarar verecektir. Kişi başı tüketime iki kilo düşen zeytinyağını 10 kiloya çıkardığımızda bu ürünü nereden temin edeceğiz. Verimli tarım arazileri yapılaşma nedeniyle yok olacaktır. Zeytin yasayla koruma altındaydı. Bu kaldırılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla biz ziraat odaları olarak tepkimizi koyduk ve koymaya da devam edeceğiz. Şimdi bir erteleme söz konusu var diyorlar. İnşallah yasa ertelenir ve gündemden kalkar" dedi.

FOTOĞRAF