TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de et lobisi olduğunu ve bu lobinin her Ramazan ayı öncesi et ithalatı yapılması yönünde girişimlerde bulunduğunu belirterek, "Geçen sene de biz bunlarla mücadele ettik ve geçen yıl ithalatın önünü açtırmadık. Bu sene Ramazan Ayı'nda da ithalatı açmayacağız" dedi.
Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Niğde'ye gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Niğde Ziraat Odası'nı ziyaret ederek, Başkan Veli Kenar'dan bilgi aldı. Bayraktar, yaklaşan Ramazan ayına değinerek şunları söyledi:
"Bu ülkede özellikle et ithalatı lobileri hortluyor. Bunlar her Ramazan ayı öncesi 'Et fiyatları yükseldi, et ithalatının önü açılmalı' diye faaliyete başlıyorlar. Basında açıklamalarda bulunuyorlar ama bu lobiler belli alanlarda faaliyet yapıyor. Geçen sene de biz bunlarla mücadele ettik ve geçen yıl ithalatın önünü açtırmadık. Bu sene Ramazan Ayı'nda da ithalatı açmayacağız. Çok yoğun biçimde et fiyatlarının arttığını söyleyerek ithalatın önünü açmak istiyorlar. Üreticiden 18-19 TL'ye eti alıyorlar. Bizim zaten yem maliyetleri var bunun altında satamam. Çünkü yem fiyatları artıyor. Üreticiyi et fiyatlarını artıramıyor, uzun zamandır böyle. Bunun altına da düşemeyiz."
İTHALAT, ÜRETİMİ YOK EDER
İthalat kapısı açıldığında tüketici fiyatlarını aşağı indirdiğini belirten Bayraktar şöyle devam etti:
"Tüketici fiyatları aşağı inerken üretici fiyatları yerinde kalacaksa buna itirazımız yok. Ama her ithalat şunu göstermiştir, tüketici fiyatlarını 1- 2 TL indirirken üretici fiyatlarını 5-6 TL aşağı indirmişlerdir. Olan üreticiye oluyor. Bir ithalat üretimi yok eder. Benim yem maliyetlerimi dikkate almayan anlayışa, üretici fiyatlarını yüksek görmek suretiyle bir ithalat kapısı açılıp yanlışa düşülürse, bu sefer üretimden vazgeçen çiftçimiz eti bir süre sonra tüketiciye pahalı yedirir. Çok daha bunun faturası tüketiciye ağır çıkar. Esas olan üretim ve üretimi artırmaktır. Türkiye bu gayretin içerisinde, desteklemeler bu yönde. Üretimin önünü ithalatla kapatmayalım. Üretimi artırmaya çalışırken, çiftçilerimizin önünü kesmeyelim, üreticiye zarar verirsek tüketicide zarar görür. Üreticiden alınan fiyatla, tüketici arasındaki makasa baktığımızda parayı kimin kazandığı orta yerde, aradaki makas büyük. Et ile alakalı spekülatif faaliyetlere meydan vermemek lazım."
"TARIM, BU YIL BÜTÜN AFETLERİ YAŞADI"
Bu yıl görülen kuraklık ve don olaylarına da değinen Bayraktar, hububat rakamlarının düşeceğini, spekülasyona yol açmamak için rakam vermeyeceğini belirtirken, "Geçen seneki üretim rakamlarının altına ineceğiz, dolayısıyla saman ithalatı yapabiliriz. Tarım sektörü bu sene bütün afetleri yaşadı. Tarım sektörüne bir yangın düştü şu anda bir yangın halindeyiz. TZOB ve başkanlarımızla bu yangını söndürmenin gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, daha sonra Niğde'ye bağlı Sazlıca Beldesi'ndeki elma bahçelerinde incelemelerde bulunup üreticilerle bir araya geldi. Elma üreticilerinin sorunlarını dinleyen Bayraktar daha sonra Bor İlçesi'ne yeni yapılan Bor Ziraat Odası'nın açılışını yaptı. Açılışa CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ile Bor Kaymakamı Abdullah Küçük de katıldı.

FOTOĞRAFLI