Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı bünyesinde "Türkiye  Sanat Kurumu (TÜSAK)" kurulmasına yönelik yasa tasarısı, aralarında sinema ve tiyatro oyuncusu, akademisyen, yazar ve şairlerin bulunduğu 200’e yakın sanatçının imzası bulunan basın açıklamasıyla protesto edildi.

TÜSAK'ın kurulmasına yönelik yasa tasarısına karşı, aralarında oyuncular Tarık Akan, Can Gürzap, Cihat Tamer, heykeltraş Mehmet Aksoy, ressam Bedri Baykam gibi isimlerin bulunduğu sanatçılar Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil’in çağrısıyla Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda biraraya geldi. Sahneye “TÜSAK büyük bir tuzak” afişi asılırken, konuşmaların yapıldığı kürsüye Türk bayrağı asıldı. Sanatçılar, Gezi Parkı eylemleri sırasında ve Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra sahneye çıkan İnci Özdil, 200’e yakın sanatçının imzası bulunan basın açıklamasını okudu.
GÖZLERİNİ ŞİMDİ DE CUMHURİYETİN SANAT KURUMLARINA DİKTİLER

Açıklamada iktidarın Cumhuriyetin değerlerine fütursuzca saldırdığı iddia edilerek, “Bütün bunlar yetmezmiş gibi gözlerini şimdi de sanata, cumhuriyetin dişle tırnakla yarattığı sanat kurumlarına dikmişlerdir. Daha iktidara geldikleri ilk günden itibaren mizaha ceza yağdırdılar. Ucube ilan ettikleri anıtları yıktılar. Resim sergilerini dağıttılar, AKM ve Emek Sineması gibi sanat yuvalarını hedef aldılar. Şimdi de saldırılarına bir yenisini eklediler” denildi.
Açıklamada, tasarının yasalaşması halinde başta Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve kuruluşu 1926 yılına dayanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte 6 devlet senfoni orkestrası, aralarında Devlet Çok Sesli Korosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun da bulunduğu 55 sanat kurumu ve sanat eğitim veren tüm okulların kapatılacağı belirtildi.
TÜSAK SANATTA TAŞERONLAŞMADIR

Yasayla birlikte birlerce sanatçının işsiz kalacağını söyleyen İnci Özdil, “TÜSAK’la idari ve mali özgürlüğünü yitiren sanat kurumları, özel şirketlere peşkeş çekilerek tümüyle metalaştırılacaktır. Bu durum özel sanat kurumlarına da yansıyacak, sanatçılar, taşeron sisteminden daha kötü koşullar altında yaşayacak, ihtiyaç olduğunda işe çağrılacak, ihtiyaç olmadığında açlığı mahkum edilecektir” dedi.
100 YILLIK GEÇMİŞİMİZİ 12 YILLIK İKTİDARINIZA ÇİĞNETMEYECEĞİZ

Açıklamada, yasa tasarısınan  ‘yandaş sanatçı modeli’ni yaratacağını belirten İnci Özdil, “Sanatı, sanat kurumlarımızı ve sanatçılarımızı yok etmeyi amaçlayan padişah fermanı tarihin çöplüğüne atacağız. TÜSAK ile sanatçının ellerindeki enstrümanlara, sanat kurumlarına ait tüm mal varlıklarına el koymalarına izin vermeyeceğiz. 1914 yılında başlayan 100 yıllık sanat geçmişimizi 12 yıllık iktidarınıza çiğnetmeyeceğiz” diye konuştu.
Açıklamanın ardından kürsüye çıkan ressam Bedri Baykam da tüm sanatçıları TÜSAK’a karşı mücadele etmeye çağırdı.

ÖA (MK) (FOTOĞRAF)