Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Soma'da yaşanan maden faciasının iş güvenliği konusunu acı bir şekilde gündeme getirdiğini belirterek, "İş güvenliği sadece iş dünyası temsilcilerine sorumluluklar yükleyip ceza kesmekle olmuyor" dedi.
Soma'da yaşamını yitirenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileyen TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, yaşanan acının tarifsiz olduğunu vurguladı. Türkiye'deki bir iş insanı olarak başka bir acıyı daha yüreklerinde hissettiklerine dikkat çeken Onatça, "Günlerce dünya medyası Soma'yı gündemine taşıyıp, ekranlarına, sayfalarına, yorumlarına aldı. Bütün bu görüntüler gelişmekte olan ülkemizi 3'üncü dünya ülkesi gibi göstermeye yetti. Bu pencereden de bakıldığında can kayıplarımızla birlikte imaj da kaybettik" diye konuştu.
'YENİ BİR YÖNTEME İHTİYACIM VAR'
Soma'da yaşanan facianın, iş güvenliği konusunda yeni yöntemlerle hareket edilmesi gerektiğini gösterdiğini belirten Onatça, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci, işyeri güvenliği gibi yatırım ortamının en iyi uluslararası standartlara nasıl taşınabileceğini gösteren bir yol haritası işlevi görüyor. 'Avrupa Birliği'ne namzet bir ülkeyiz' derken Soma'daki iş güvenliği konusundaki tablomuz, gözler önüne serildi. Sanırım artık iş güvenliği konusunda yeni bir yöntemle yola devam etmemiz gerçeğiyle başbaşayız. Demek ki, iş güvenliği konusu sadece iş dünyası temsilcilerine sorumluluklar yükleyip, ceza kesmekle olmuyor. Mevzuat, iş ortamının altyapısı, eğitim, denetim gibi alanlarda yeni düzenlemelere ve kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, sendikalarla koordineli bir şekilde yeni bir yönteme ihtiyacımız olduğunu anladık. Türkiye'de yaşanan iş kazalarının sayısı ve meydana gelen ölümler kabul edilebilir değildir. İş kazalarının önlenmesi, yatırım ortamının da bir numaraları konusu olmalıdır. Özellikle son yaşanan facia, kalkınma yolunda, Avrupa Birliği yolunda bir Türkiye'nin sadece büyüyen bir ekonomi hedefi değil, yatırım ortamının diğer göstergeleri arasında sayılan güvenli çalışma ortamının da önemini bir kez daha ve maalesef acı bir biçimde hatırlattı. Ülkemizin bir daha böylesi bir faciayla karşılaşmamasını diliyorum."

YB(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)