IŞiD'in ele geçirdiği Musul’a bağlı Türkmen kenti Telafer'de Türkmenler'in göçü devam ediyor. Telaferli Türkmenler kamyonet kasalarında kenti terk ederken, 1 aylık Hatice bebeğin 3 günden bu yana bir arabanın içinde ailesiyle birlikte aç ve çok az su ile yolculuk yaptığı belirtildi.
IŞİD'in Musul’un Türkmen kenti Telafer’i ele geçirmesi yeni bir göç dalgasına neden oldu. Telafer’de oturan binlerce Türkmen, iki günden bu yana araçlarla ve yaya olarak Bölgesel Kürt yönetimine bağlı güvenli bölgelere göç ediyor. Türkmenler, genellikle Şengal bölgesini kullanarak Duhok’a ve Musul üzerinden Erbil’e geliyor.
Telafer’den başlayan göç için peşmerge güçleri takviye güvenlik önlemleri alırken, Musul- Erbil karayolu üzerinde bulunan Hazır, Duhok yakınlarında bulunan Bedriya arama noktasında da uzun kuyruklar oluştu. Telafer’den göç eden bazı ailelerin son paralarıyla kiraladıkları kamyonetin kasasında 45 derece sıcakta seyahat ettikleri görüldü. 'Balık istifi' olarak kamyonet kasasına binen aileler, Telafer’den kaçtıktan sonra IŞİD güçlerine yakalanmamak için ara yollardan Erbil’e ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. 15 kişinin alabildikleri eşyalarıyla birlikte bindikleri kamyonet kasasında yaptıkları yolculuk kameraları ile görüntülendi.
"SONUNA KADAR ÇARPIŞTIK"
IŞİD’in kontrolü ele geçirmesi ardından kaçanlar arasında Irak ordusuna bağlı askerlerin de bulunduğu görüldü. Şii Arap kökenli olduğunu belirten Astsubay Haydar Abida, şunları anlattı:
"Telafer’e bir anda saldırdılar. Oradaki askeri birlikte görevliydim. Saldırılarda son kurşunumuza kadar savaştık. Ancak, imkanlarımız azdı. Cephane, yiyecek ve suyumuz tükendi. Yardım da gönderilmedi. Biz sonuna kadar çarpıştık. Ancak IŞİD’in militanları ve silah gücü bizden daha fazlaydı. Bu nedenle çekilmek zorunda kaldık." 
1 AYLIK BEBEK 3 GÜNDÜR AÇLIKLA PENÇELEŞİYOR
Telafer’den kaçanlar arasında bulunan Türkmen Haci Muhammed ve ailesi de 3 günden bu yana aç ve çok az bir su ile yolda olduklarını söyledi. 8 kişilik ailenin eski bir arabada yolculuk yaptığı dikkat çekerken, araçta bulunan 1 aylık Hatice bebek ise dramın boyutlarını gözler önüne serdi. 3 günden bu yana aç olduğu belirtilen ve çok az su ile hayatlarını sürdürdüklerini söyleyen aile, Hatice bebeğin ölmemesi için yardım gönderilmesini istedi.
Kalp hastası olduğu için sürekli titreyen ve açlıktan konuşmakta güçlük çeken 8 kişilik ailenin reisi Haci Muhammed, "Telafer’de durum çok kötü. Çatışmaların yanı sıra havadan bombardıman var. Arabayla yola çıktık. 3 günden beri açız. 1 aylık bebeğimiz ölmek üzere. Arabada kaçamadığımız için ailenin bir kısmını Musul’a bıraktık. Güvenli bir yere gitmek için yola çıktık. Ben kalp hastasıyım ve ilaçlarım bitmek üzere. Su ve yemek bulamazsak burada öleceğiz. Türkiye’den bize yardım göndermesini istiyoruz" dedi.
45 DERECE SICAKTA AÇ VE SUSUZ BEKLEYİŞ
Telafer’den kaçan Şii Araplar ve Türkmenler'in Erbil’e gitmek için işlemlerinin yapıldığı Hazır bölgesinde ise insanlık dramı yaşanıyor. Hava sıcaklığının 45 dereceye ulaştığı bölgede çok sayıda aile güneşin altında bekliyor. Yemek ve su bulamayan aileler ikamet işlemleri için bekletilirken, çıplak ayaklı çocuklar ve çadırların altına sığınan aileler de yaşanan dramı gözler önüne seriyor.
TOZ TOPRAK İÇİNDE YALINAYAK ÇOCUKLAR
IŞİD’in Telafer’e aniden saldırmasıyla evlerinden yaşam malzemesini bile alamadan kaçan Türkmen ailelerin çocuklarının durumu içler acısı. 2 günden bu yana yolda olan çocuklar bitap durumda. Sürekli ağlayan çocukların toz toprağa bulanmış çıplak ayakları dikkat çekiyor.

FOTOGRAFLI