TÜRKLER'in Rumeli'ye geçişnin 660. yıldönümü, Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri ile Çardak beldesinde törenlerle kutlandı.
Törenler, Gazi Yakup Bey'in, Lapseki'ye bağlı Çardak Beldesi'ndeki Gazi Yakup Bey Camisi'nin avlusunda bulunan mezarına çiçek bırakılıp, saygı duruşunda bulunulması ve dua edilmesiyle başladı. Daha sonra caminin yanındaki Tarihi Han Meydanı'nda devam eden törende konuşan Çardak Belediye Başkanı AK Parti'li Basri Ulaş, "Çardak, Çanakkale Boğazı'nın kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği, Asya ile Avrupa'nın göz göze geldiği, şirin bir belde olup, Türk ve Osmanlı tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır" dedi.
Başkan Ulaş, 660 yıl öncesine dayanan Türkler'in Rumeli'ye geçişini ise şöyle aktardı:
"Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in oğlu olan Orhan Gazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetme görevini oğlu olan Gazi Süleyman Paşa'ya verir. O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı olan Süleyman Paşa, 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar. Yaya olarak 4 günde Bursa'dan şu anda bulunduğumuz mevkiye ulaşırlar. Alem Sultan otağını kurarak Çardak Beldemiz'e yerleşmiş olur. Gözlerini karşı kıyıda uzanan Bizans topraklarından ayıramayan Süleyman Paşa, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazırlık yapmaları emrini verir. Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup, su kuyusu açarak hazırlıklara başlarlar. Bu çalışmalar neticesinde, yiğitler Gelibolu'ya sal yaparak geçmeyi planlar. Bugün 'Salbaş' diye adlandırılan mevki o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapımına girişirler. Sevindik ismindeki bir neferin, salların altına öküz işkembelerinden tulum yaparak koyma fikriyle, bu konuda başarılı olan askerlerimiz, Çardak kıyılarından 2 büyük salla karşıya geçmeyi başarırlar. Karşıya geçtiklerinde Gelibolu Kayalıkları'na çıkan bu yiğitler, burada şükür namazı kılarlar. Gazi Süleyman Paşa, az ileride bulunan Bizans yönetimindeki Çimpe Kalesi'ne girmek için yanındaki beylerle fikir yürütürken, avlanmak için bölgede dolaşan bir grup askerimiz de, o bölgede bulunan bir köylüyü yakalayıp Gazi Süleyman Paşa'nın huzuruna getirir. Köylünün perişan halini görüp üzülen Paşa, bu köylüye elbise ve altın verir. Bu durumdan etkilenen köylü ise, askerlerimize yardım ederek, onları gizli bir geçitten Çimpe Kalesi'ne sokar. O dönemdeki Bizans yönetiminden rahatsız olan kale halkı ise, Gazi Süleyman Paşa'ya itaat eder ve böylece Rumeli'nin ilk fethi gerçekleşmiş olur. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen bu olaydan yıllar sonra İstanbul'u fetheden Osmanlı İmparatorluğu, 3 kıtada hüküm sürmeye başlar. Her gittiği yere, adaleti, barışı ve huzuru da götüren Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları Viyana kapılarına dayanır. Çanakkale Boğazı'nın güvenliği için, Çardak Beldemizde ordu bulundurmak isteyen Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un Fethiyle birlikte Gazi Yakup Bey'i de bu topraklara Boğaz komutanı olarak atamıştır. Bu değerli devlet adamı da Çardak Beldemize, 1 cami, 7 su kuyusu, 1 hamam, 1 medrese ve 1 yolcu hanı kazandırmış, Çamköy, Hasköy ve Kalfadız köylerinde yaşayan halkı, Çardak'ta alt yapısını kurduğu iskana zorunlu kılarak Çardak'ı merkezi yerleşim birimi haline getirmiştir."
Törene, çeşitli ilk ve ortaokul öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından Lapseki Hüseyin Akif Terzioğlu Anadolu Lisesi Halk Dansları topluluğunun gösterileriyle devam edildi. Son olarak Mehteran Takımı'nın verdiği konserin ardından, tüm protokol ve halk Çardak İskelesi'ne geçip arabavapuruyla Gelibolu'ya geçerek, temsili olarak Rumeli'ye geçişi canlandırdı.
Çardak'taki törenlere Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Lapseki Kaymakamı Ayhan Tavlı, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Lapseki Belediye Başkanı AK Partili Eyüp Yılmaz, Gelibolu Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özaçar, Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, Gelibolu 18. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Gelibolu İstihkam Alay Komutanı Aydın İmre, Lapseki Garnizon Komutanı Deniz Albay Recep Şenveli ve daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.
TÖRENLER GELİBOLU'DA DEVAM ETTİ
Türkler'in Anadolu'dan Rumeli'ye geçişlerinin 660. yıldönümü kutlamalarının kapsamında Lapseki'deki törenin ardından Gelibolu'ya geçen Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ve beraberindeki protokol üyeleri ve törene katılanlar, mehteran eşliğinde Gazi Süleyman Paşa Türbesi'ne yürüyüp, çiçek bıraktı.Yağmur nedeniyle törenlere belediye düğün salonunda devam edildi. Buradaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından günün önemini belirten ve Gazi Süleyman Paşa'yı anlatan konuşma 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilgiler Bölüm öğrencisi Aykut Kısa tarafından yapıldı. Kısa, Gazi Süleyman Paşa'nın, taşıdığı liderlik vasıfları yanında, cesareti ve kararlılığının bir sonucu olan fetihlerdeki başarısı ile müstesna bir Osmanlı şehzadesi olduğunu belirtip, "Bu toprakların Türk yurdu haline gelmesinde, atılması gereken en mühim adımlar olan iskan, kurumsallaşma ve halkla ilişkiler konusunda Gazi Süleyman Paşa'nın yol göstericiliği, Osmanlı Devleti'nin yönetim anlayışına daha kuruluş döneminde damgasını vurmuştur" dedi.
Bu konuşmanın ardından şiirler okundu ve mehteran bölüğünün verdiği konserden sonra mevlidi şerif okundu ve katılanlara fetih pilavı ile ayran ikram edilmesiyle törenler sona erdi.

OA,DZ(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)