Faik KAPTAN/İSTANBUL,() DIŞİŞLERİ Bakanlığı Irak'ta bulunan Türk vatandaşlarına acil tahliye çağrısı yaptıktan sonra bu ülkede bulunan Türk vatandaşları yurda dönmeye başladı. Bugün TK 803 sefer sayılı uçakla bir grup Türk vatandaşı saat 14.00’da Bağdat’tan İstanbul’a geldi. Çalık Holding’e bağlı GAP isimli inşaat şirketinde çalışan Türk işçiler ve Bağdat’ta bulunan bir Türk bankasının çalışanları İstanbul’a ilk gelen kafile oldu. Bağdat havaalanının yol inşaatında çalışan Türk işçiler şirketin Dışişleri Bakanlığı'nın çağrısına uyduklarını belirtirken ilk işleri de ailelerini telefonla arayıp geldiklerini bildirmek oldu.
Bağdat’tan İstanbul’a gelen 40 işçi ile birlikte projede çalışan ve Kerküklü oldukları için Kerkük’e güvenlik nedeniyle gidemeyen 6 işçi de Türkiye'ye geldi. İlk gelen kafilenin başkanlığını yapan GAP İnşaat Proje Müdürü Melih Durucan yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Dışişleri Bakanlığı’nın çağrısı üzerine bir toplantı yaptık ve dönmeye karar verdik. Böylesinin daha uygun olacağını düşündük. Çünkü Bağdat’ta ciddi bir panik ve kaçış var. Halk neye uğradığını şaşırmış durumda, çünkü amacı belli olmayan bir hareket başladı. Bu sizim savaşımız değil, Allah yardımcıları olsun. Bağdat’ta havaalanı yolu üzerinde bir inşaat işimiz vardı. Bir bakım dönemi söz konusuydu. Şu anlık ara verdik durum netleşip sakinleşinceye kadar. 40 kişiyiz. Dönüşte THY bugün büyük bir uçakla geldi. Uçak tipini büyütmüşler. Rahat geldik. Uçağın bir kısmı da boştu. Şantiyemiz açık ama Türk olarak kimse yok, yerel personel var. Olmadık şeyler duyuyorduk, kafa kesmeler, rehin alınacaksınız gibi.”
ORUÇ TUTUP, ZILGIT ÇEKECEKLER
Proje Müdür Asistan Yardımcısı Zeki Cüneydioğlu ise ailelerinin çok tedirgin olduklarını ve dönüşlerini uçak iner inmez telefon eder kutladıklarını ve bunu da oruç tutup zılgıt çekerek kutlayacaklarını belirterek şöyle konuştu:
“Haberlerden çok bilgi kirliliği bizleri tedirgin ediyordu. Orada yaşanan gerçekler burada daha çok biliniyor. Oradakiler bilmiyor. Ama halk her şeyin farkında. Özellikle Bağdatlılar çok çok farkındalar. Bağdat’ın dışında bizim şirketin Kerkük ve Musul’da çalışanlar gerçekten çok perişanlar. Biz dün akşam Dışişleri bakanlığının verdiği talimat üzerine gece saat 22.00’de hazırlanmaya başladık. Bizim Büyükelçiliğimizin şirkete attığı mail toparlandık ve en lüzumlu eşyalarımızı alıp geldik. Esas eşyalarımız orada. Getirebildiklerimizi getirdik. Sabaha kadar arkadaşlarımız bilet işlemlerini yaptılar. Gerçekten yaşanması zor bir yer. Biz Havalimanının uluslar arası yol işlerini yapıyoruz. Oradaki halk çok korkuyor. Hatta isimlerini bile değiştirenler var. Çünkü isme göre hareket ediyorlar. Allah yardımcıları olsun.”
Şirket Güvenlik Amiri Özer Karabulut ise böylesinin daha iyi olduğunu belirterek, “Durumun ne getireceği belli değil. Ben daha önce Libya’da da bu olayları yaşadım. Geleceğin ne olduğu belli olmadığı için böylesi daha iyi oldu. Tedbirli davranmakta fayda var” dedi.

KERKÜKLÜLER DE TÜRKİYE’DE
Gap İnşaatta çalışan 6 Kerküklü Türk de memleketlerine gidemedikleri için Bağdat’tan İstanbul’a geldi. Kerküklü Türkler'den Ali Mehmet, “Ben Kerküklüyüm. Bağdat’ta çalışıyorum. Kendi memleketim olan Kerkük’e gidemediğim için Allah Razı olsun Proje Müdürümüz bizi Türkiye’ye getirdi. Türkmen olarak 6 kişi geldik” dedi.
Bağdat’tan gelen 40 kişiyi Atatürk Havalimanı’nında şirket çalışanları karşıladı.


(FOTOĞRAFLI)