ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün Sapanca’da kurduğu Fidan Tanıtım ve Sergileme Tesisi ile fidan üretiminde standartların oluşmasını sağlanması amaçlanıyor. Kurulan tesis ayrıca sektörün büyümesine ve ihracattaki payının artmasına imkan verecek.
Türkiye'nin ilk ve tek fidan borsası olma özelliği taşıyan Adapazarı Sapanca Fidan Tanıtım ve Sergileme Tesisi geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’da düzenlenen toplu açılış töreniyle hizmete alınmıştı. Yapımına 2011 yılında başlanılan Sapanca Fidan Tanıtım ve Sergileme Tesisi, özel sektör fidancılığının ihtiyacı olan altlık fidan üretimini gerçekleştirecek. Tesis ayrıca sektöre öncülük yapacak, sektörün ürünlerinin iç ve dış pazara tanıtımına ve pazarlanmasına katkı sağlayacak.
Tesisle dış mekan süs bitkisi üretiminde var olan potansiyel ortaya çıkacak, pazarlama ve ürün standardizasyonu konusundaki sıkıntılar ortadan kalkacak.
Toplam 4 milyon 552 bin TL yatırım bedeli ile tamamlanan ve 170 dekar alanda kurulan Sapanca Fidan Tanıtım ve Sergileme Tesisi’nde oluşturulacak işletim sistemi modeli ile bütün üreticiler ürünlerini aynı şartlarda alıcıya sunabilecek. Tesis fidan üretimi konusunda standardizasyon oluşturacak, sektörün büyümesine ve ihracattaki payının artmasına imkan sağlayacak.
Bu arada son 11 yılda yaklaşık 3 milyar fidanın toprakla buluştuğu Türkiye'de, 1992-2002 yılları arasında ortalama yılda 75 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirilirken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı üretim kapasitesini büyük ölçüde artırdı. Bu kapasitesinin artmasıyla 2012 yılında 470 milyon fidan üretilerek sayı 6 kat artmış oldu.