ÇÖZÜM sürecine destek olmak için, 10'uncu yönetim kurulu toplantısını yapmak üzere Mardin'e 3 günlük ziyaret düzenleyen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu üyeleri, Mardinli kanaat önderi Vejdi Kahraman'ın, Kızıltepe'ye bağlı Akziyaret Köyü'nde verdiği aşiret yemeğinde biraraya geldi.
Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Hatip Şeran, bölgedeki federasyon başkanları, 81 ilin muhtarlar dernekleri başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Kızıltepe'nin Akziyaret Köyü'ndeki yer sofrasında toplandı.
Mardinli işadamı ve kanaat önderi Vejdi Kahraman, Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Mardin'e gelen muhtarları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çözüm sürecinin devamı için her kesimin ellerini, gerekirse bedenlerini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Mardin'in tarihi ve turistik bir kent olduğunu belirten Kahraman şöyle dedi:
"İçinde bulunduğumuz bu köy odası gibi bütün köylerimizde benzer odalar bulunmaktadır. Hangi köye, hangi mahalleye, hangi eve giderseniz gidin, mutlaka buradaki gibi sıcak ve samimi karşılanacaksınız. Biz biribirimizin kardeşleriyiz. Bizim aramızda ayrım yoktur, olmamalıdır. Sizden ricam; bulunacağınız ortamlarda Mardin'de neyle karşılaşmış iseniz, onu anlatın. Mardin'e gelen misafirlerimiz bizi otel lobilerinde kalarak tanımasınlar. Hanelerimizin kapılarını çalsınlar, sofralarımızı bereketlendirsinler."
MUHTARLARDAN SÜRECE DESTEK
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz de, muhtarların çözüm sürecinden ilk söz eden seçilmişler grubu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Doğu ve Güneydoğulu arkadaşlarımızla birlikte Karadenizliyi, Egeliyi, İç Anadoluluyu, Akdenizliyi, Marmaralıyı, Güneydoğulu'yu bir araya getirmenin onurunu taşıyoruz. Bu sürece sonuna kadar katkı sunacağız. Gecen ay Şanlıurfa'da yaptığımız olduğumuz ve havaya attığımız barış çubuğumuz bugün Mardin'de, önümüzdeki ay Diyarbakır'da uçuracağız."
KAYMAKAM: GEÇMİŞTE DEVLET, GÜVENLİK MESELESİ OLARAK BAKTI
Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ise, geçmişte burada devlet algısı, devlet yönetimi daha çok konulara güvenlik meselesi olarak baktığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Birçok sorun maalesef Güneydoğu'da halı altı oldu. Turizm, gençliğe, sağlığa, eğitime çok fazla belki inilemedi. Bu sorunlar çok fazla irdelenmediği için çözülemedi. Çünkü hep güvenlik algısı ile daha çok bakılıyordu. Belki bu konuda bakmak zorunda kaldı. Şimdi artık yeni bir süreç var ve bu süreçte birbirimizi daha yakından tanımamız için o örülen sanal duvarları hep birlikte kaldıracağız." 
Van’ın ilk ve tek kadın muhtarı Leyla Tanrıtanır da, barış sürecine katkıda bulunmak amacıyla ülkenin değişik illerinde görev yapan muhtarlarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Bu buluşma doğu, batı kardeşliğini yaşatacak, bizi harmanlayacak, ortak değerlerimizi pekiştirecek ve içinde bulunduğumuz barış sürecine olumlu katkı sağlayacaktır" dedi.

NG,KÜ(GG)(FOTOĞRAFLI)