MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde 16 yıldır fiber tekne üretimi yapan özel bir firma, Türkiye'nin ilk paralimpik yelkenli yarış teknesini üretti. Engellilerin kullanımına uygun olarak tasarlanan tekne, 7 bin 500 Euro'ya maledildi.
Dünyada az bulunan paralimpik teknelerden biri Marmaris'te üretildi. Amerikan Cup'ta yarışan 12 metrelik teknenin bir benzerini bu projeye uyarladıklarını belirten ENMA Marin sahibi Enis Eralp, "Teknemiz engelliler için sıfırdan dizayn edildi. Kol ya da bacağı olmayan bir engelli yelkenci pedallar ya da koluna uygulanan sistemlerle oturduğu yerden bu tekneyi kullanabilir. Tüm halat kumanda merkezi teknede yeni geliştirilen bir sistem ile ön tarafa alındı" dedi.
İLK TEKNE ALANYA'YA
Ürettikleri ilk teknenin Alanya'ya götürüleceğini belirten Eralp, "Alanya Deniz Ticaret Odası'nın da katkılarıyla üretilen bu tekne bugün yola çıkarak Alanya'ya gidecek. Şu an üretim bandında 4 teknemiz var. Bunlar da birkaç gün içerisinde üretimden çıkarak engelli vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak. İkinci tekne ise Ergo Sigorta ve ADF Marine desteği ile Marmaris'te kullanılacak" diye konuştu.
Üretilen teknenin Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) tarafından da onaylı olduğunu ve yarışlara katılabilmesi için tüm belgelerinin alındığını belirten Eralp, Marmaris'te kendi imkanlarıyla ürettikleri teknenin dünya ve ulusal liglerde yarışmaya hazır olduğunu açıkladı. Enis Eralp, 2015 yılında üretimi arttırarak, Türkiye genelinde düzenlenecek yarışlarla 2016 yılında Brezilya'nın Rio kentinde düzenlenecek olan Paralimpik olimpiyatlarına bu tekne ile sporcu yetiştirme çabasında olduklarını söyledi. Marmaris'in yelken sporunun merkezi haline gelmeye uygun olduğunu dile getiren Eralp, engelli sporcular için bir adım atarak denizciye destek olmak istediklerini ifade etti.

FOTOĞRAF

--- KUTU ---
TEKNENİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Tamamıyla engelliler için dizayn edilen tekne, 24 metrekare yelken alanına sahip. Bu nedenle 2.4 snıfı olarak adlandırılıyor. 4 metre 16 santimetre uzunluğa 4.65 metre yüksekliğe sahip tekne 20 knot rüzgarda 15 deniz mili hız yapabiliyor. Tekne ayrıca uluslararası yarışlara ve olimpiyatlara katılabilmesi için gerekli tüm belgelere sahip.