ABD'deki IOWA Üniversitesi Çocuk Koruma Program Direktörü Prof. Dr. Resmiye Oral, Türkiye'deki çocukların en az yüzde 20'sinin 18 yaşından önce cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.
Antalya Rotary Kulübü ve Karadeniz İlleri Kadın Platformu (KİKAP) ortaklığında, çocuk istismarında farkındalık yaratmak amacıyla 'Çocuk istismarı nedir, nasıl farkına varılır?' konulu panel düzenlendi. Antalya'da bir otelde düzenlenen panelde ABD'deki IOWA Üniversitesi Çocuk Koruma Program Direktörü Prof.Dr. Resmiye Oral ve Aydın Adli Tıp Kurumu İkinci Başkanı Prof. Dr. Selim Özkök başta olmak üzere konunun uzmanları çocuk istismarını ve Türkiye'deki durumunu anlattı.
FİZİKSEL İSTİSMAR DAHA YOĞUN
Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan IOWA Üniversitesi Çocuk Koruma Program Direktörü Prof. Dr. Resmiye Oral, çocuk istismarının evrensel bir sorun olduğunu, başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de de çok önemli boyutlarda görüldüğünü söyledi.
Türkiye'de çocuk istismarı konusunda çok az sayıda çalışma ve istatistiksel veri olduğunu ifade eden Prof.Dr. Resmiye Oral, şöyle konuştu:
"Yapılan az sayıdaki araştırmadan biliyoruz ki yüzde 20'den yüzde 35'lere varan oranda cinsel istismar yaşıyor çocuklar 18 yaşına varmadan önce. Fiziksel istismar çok daha yoğun. Çocuklarımızın yarısı fiziksel istismar yaşayarak büyüyor. İhmal bundan daha da üst düzeyde, hem yoksulluğun hem de yoksullarla zenginler arasındaki uçurumun genişliğinden kaynaklanmak üzere ihmal çok daha yaygın."
UYGULAMADA SORUNLAR VAR
Türkiye'de çocuk istismarı ve ihmaline yanıt verme noktasında ulusal bir program geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Oral, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde uygulanan Çocuk İzlem Merkezleri'nin (ÇİM) Türkiye'de de hayata geçirildiğini ifade etti. Şu an Türkiye'deki 13 ilde uygulanan proje kapsamında istismar ya da ihmale maruz kalmış çocuklara destek verildiğini belirten Prof. Dr. Oral, modelin kendisi mükemmel olmasına rağmen Türkiye'de uygulanmasında hala önemli sorunlar yaşandığını dile getirdi. Bu merkezlerin bazılarının tamamen savcılığa hizmet eder merkezlere dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Prof. Dr. Oral, sadece il merkezinden gelen cinsel istismar konulu kuşkular bu merkezlerde değerlendirilirken, aynı ilin ilçelerinde yaşanan olgularda ise hala Adli Tıp Kurumu ve karakol yolu izlenerek çocuk istismarının devam ettiğini kaydetti.
"İYİ BİR SİSTEM KURULMALI"
Her şeye rağmen Türkiye'nin çocuk istismarı ve ihmali konusunda çok yol kat ettiğini kaydeden Prof. Dr. Oral, "Türkiye'de çocuk istismarının varlığı bile kabul edilmezken, çocuk istismarı konusundan bahseden insanlar sanki çocuk istismarını yaratan insanlarmış gibi yargılanırken, bugün artık çocuk istismarının varlığını kabul ediyoruz. Ama bunu çözebilmek için daha fazla çaba sarf etmemiz ve iyi bir sistem kurmak için çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.
FİZİKSEL İSTİSMAR ORANI YÜKSEK
Aydın Adli Tıp Kurumu İkinci Başkanı Prof.Dr. Selim Özkök ise, dünyada 1950- 60'larda farkına varılan çocuk istismarı kavramının Türkiye'ye 1993-94 yıllarından sonra yerleştiğini söyledi. Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalanması ve kabulüyle birlikte bu konuda önemli atılımlar başladığını ifade eden Prof.Dr. Özkök, bunun sonucunda belli çalışmaların da ivme kazandığını dile getirdi. Türkiye'de sadece fiziksel istismara uğrayan çocukların oranının yüzde 50- 60 seviyelerinde olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özkök, bu sorunun çözümünde herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine dikkati çekti.
YASALAR YETERLİ AMA ZAMAN GEREKLİ
Türkiye'nin çocuklara ilişkin yasal düzenlemeleri yeterli olan Avrupa'daki 5 ülkeden biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özkök, "Yasalarımız yeterli. Ama bunun uygulamaya girmesi zaman istiyor. Türkiye 20 sene önce başlayan çalışmalarda çok önemli yol kat etti. Biz daha bu işin başındayız. Ama gelişmeler çok umutlu ve hızlı gelişiyor" ifadelerini kullandı.
3 KIZDAN 1'i CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR
Türkiye'de son yıllarda 'cinsel istismar artıyor' diye bir algı oluştuğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Özkök, şöyle devam etti:
"Gerçekten istismar arttı mı yoksa adalete gelen şeyler mi arttı, bu yönde yapılan çok çalışma yok. Her ülkede cinsel istismar yüzde 15-20'nin üzerinde zaten. Türkiye'de tahmin edilen çocukluk çağı cinsel istismarı 3 kız çocuğundan biri, 5 erkek çocuğundan biri şeklinde. Çok yüksek oranda. Bu istatistikler aslında çarpıcı, çünkü cinsel istismarın çok azı adalete yansıyan ve çocuğun tedavi gördüğü şeyler. Ama ileri yaşlarda çok ağır şeylerle karşımıza geliyor. Bunun önlemini almalı, çocukları fark edip tedavi etmeli, bu çocukları rehabilite edip kazanmalıyız."