YUMURTA Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, Türkiye'de geçen yıl 16 milyara yakın yumurta üretildiğini ve 352 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, "Dünyada yumurta üretiminde 10'uncu sıradayız. İhracatta ise dünya ikincisiyiz" dedi.
Antalya'nın Kemer İlçesi'nde Yum-Bir tarafından düzenlenen 4 günlük 'yumurta zirvesi'nin açılışında konuşan Yum-Bir Başkanı Derya Pala, sektörün güncel sorunlarına değinmek amacıyla ilk kez böyle bir program hazırladıklarını belirtti. Pala, "Elimizde dünyanın en iyi madenlerinden olan yumurta ile dünyada rekabet etmeye çalışıyoruz" dedi.
DÜNYADA İKİNCİYİZ
Birkaç yıl öncesine kadar yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa ve Amerika tarafında olduğunu, günümüzde Asya'ya doğru kaydığını anlatan Pala, "Dünyada yumurta üretiminde 10'uncu sıradayız. İhracatta ise dünya ikincisiyiz" dedi.
2005 yılında 16 milyon dolar olan yumurta ihracatının 2012'de 352 milyon dolara çıktığını aktaran Pala, bu yıl 400 milyon doların üzerinde ihracat rakamı beklediklerini söyledi. Yum-Bir Başkanı Pala, yine 2005'te 8 milyar civarında yumurta üretilirken, 2012'de üretimin 16 milyara ulaştığını, bu ekonomik gücün etkin birliktelikle kalıcı olabileceğini kaydetti.
SIKINTILAR GİDERİLMELİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Dr. Çağatay Dikmen de 2002'den bu yana sektördeki yaklaşık 1400 tesisin çevresel etki değerlendirmesi yapıldığını ve olumlu karar verildiğini dile getirdi. Çevre mevzuatının gerekliliklerinin yerine getirilmemesi halinde ciddi idari yaptırımlar bulunduğunu hatırlatan Dikmen, "Yaptığımız denetimlerde en çok gördüğümüz husus, tavukçuluk sektöründe kümeslerden kaynaklanan atıkların gelişi güzel bırakılması oldu. Bu sıkıntıların en başta giderilmesi, sektörün ilerlemesi açısından çok daha faydalı olacaktır" dedi.
TIPÇILAR TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLESİN
Tavuk etine ve yumurtaya talebin arttığını söyleyen TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, konuşmasında yumurta ve kolesterol ilişkisiyle ilgili açıklamalara değindi. Yiğit, "Tıpçılar, Türk halkından özür dilemeli. Çünkü yıllardan beri 'yumurta yemeyin, kolesterol yapıyor' diye açıklamalar yaptılar. Ancak sonradan anlaşıldı ki böyle bir şey yok. Bunun olmadığı ortaya çıktı. Bu açıklamalarla yıllardır halka yumurta yedirmediler. Bu nedenle özür dilesinler" dedi.
Beldibi'ndeki Akka Otel'de yapılan zirvede, açılış konuşmalarından sonra sektör temsilcilerine teşekkür plaketi verildi. 3 gün sürecek zirvede, yumurta üretimi ve ticareti, marka değeri, yumurta mevzuatı, sağlık ve kümes atıklarının değerlendirilmesi gibi temel konularda katılımcılara bilgi verilecek.