YOKSUL yemeği olarak siyasetçilerin propaganda malzemeleri arasında yer alan simit ve çay ikilisi, yurt dışı tanıtım katologlarına girdi. Turizm sektörü temsilcileri, simitli katalogları beğendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2014 turizm sezonu için hazırladığı 'Home of' sloganlı afişlerde birçok tarihi ve doğal güzelliğin yanında, simit ve çay gibi ürünler de kullanılıyor. Bakanlığın 100 milyon dolar olarak belirlenen 2014 tanıtım bütçesi kapsamında hazırlanan afişlerde Kapadokya, Side, Nemrut, Sümela Manastırı gibi tarihi değerlerin yanı sıra, Antalya, Rize, Adana gibi bazı illerden doğal güzellikler, Taksim, Truva ile baklava, lokum simit ve çay da yer alıyor.
SİMİT- ÇAY KÜLTÜREL DEĞER
Bakanlığın bu yılki tanıtım afişlerinde kullanılan 'Home Of' başlığının etkileyici ve güzel bir slogan olduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, tarihi ve doğal güzelliklerin yanında simit ve çay gibi ürünlerin kullanılmasının ilginç olduğunu kaydetti. Turizmde yerel faaliyetler olmadan başarılı olunamayacağını belirten Kızıldağ, simit ve çayın Türkiye'de önemli bir kültürel değere sahip olduğunu dile getirdi.
AÇIK HAVA MÜZESİ
Yabancı turistlerin çoğunun simit ve özellikle çayı çok iyi bildiğini kaydeden TOBB Başkan yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'nin bilinirliğinde aslında simit ve çayın ayrı yeri olduğunu söyledi. Türkiye imajında yeri olan bu iki ürünün tanıtımda kullanılmasının güzel olduğunu ifade eden Budak, Türkiye'nin müthiş bir açık hava müzesi ve dünyada eşi benzeri olmayan bir coğrafya olduğuna işaret etti. Budak, Bakanlığın tanıtım çalışmaları ve ayrılan bütçesinde 110 milyon gecelemenin 60 milyonuna sahip Antalya açısından yetersiz olduğu ve daha çok yer ayrılıp bütçesinin artırılması gerektiğine de işaret etti.
YURT DIŞINDA DA SİMİT SARAYLARI ÇOĞALDI
Bir tanıtım kampanyası olması nedeniyle algı yaratılmaya çalışıldığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da "Size özgün şeyleri kullanmak doğal, Avrupa'da bunlar artık biliniyor. Türkler'in çoğunlukla yaşadığı kentlerde simit sarayları çoğalmaya başladı. Çay zaten belli, ince belli bardakta yıllardır kullanılıyor" diye konuştu.
Osman Ayık, gastronominin bir takım ürünlerini kullanmanın önemine dikkat çekerek, "Baklava ne kadar bize aitse simit de o kadar bize ait. Örneğin artık tüm otellerde kahvaltılarda simit servisi yapılıyor" dedi.

MÇ(HA/İD) (FOTOĞRAFLI)