ENVER Paşa Komutasında düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik'i 99'uncu yılında anmak için 7'den 70'e her yaştan binlerce kişi Türkiye şehitlerine yürüdü. Hava sıcaklığının sıfırın altında 9 derece olmasında karşın anma yürüyüşüne Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte Türkiye'nin dört  tarafından Sarıkamış'a akın eden 10 bini aşkın kişi katıldı.
Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış'taki Allahu Ekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşulları ile karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına göre 60 bin asker şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz kıyafete yenilerek şehit düştü.
Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış'taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları'ndakı sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca Başkanlığındakı Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez'in çabaları ile kamuoyuna mal edildi.
Türkiye'nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan 10 bini aşkın kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk Köyü'nde buluştu. Burada yürüyüşe katılanlara kamyonlarla erzak ve Türk bayrağı dağıtıldı. Kızılçubuk'ta 50'ye yakın konteyner tuvalette vatandaşlar ihtiyaçlarını giderdi. Havanın çok soğuk olması nedeniyle yürüyüşe katılanlar yaktıkları ateş etrafında ısınmaya çalıştı. Yürüyüş öncesi şehitler için Kuran-ı Kerim okundudu. Kuran'ın okunması ardından dua edldi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, burada bir araya gelen herkesin Atasının, şuhedanın izinde olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Sadece buraya gelmiş olmakla sizler ne kadar büyük bir ecdanın torunları olduğunuzu bir kere daha ispatladınız. Allah, hepinizden razı olsun. Bu vatan, bu millet, inacımız ve kutsallığımız, bayrağamız için şehit olmuş bütün kardeşlerimizi hayırla şükranla ve rahmetle yad ediyoruz. Bugün burada hepimiz onların en büyük fedakarlığını, yani canlarını vermiş olmanın mürüveti yüzüne buradayız. Biz onları yürüdüğü, nefeslerinin donduğu, yürüklerindeki vatan aşkının onlara rehber olduğu noktada, onlar gibi yürüyeceğiz inşallah. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kutlu yürüyüşü hiçbir zaman durmayacaktır. Burada dalgalandırdığınız bayrak her zaman üzerinizde dalgalanacaktır. Yürüyümüşüz Allah'ın izniyle sonsuza dek devam edecektir. Bugün bizler ve sizler, yarın çocuklarımız ve torunlarımız bizler gibi ataları için yürüyecekler. Burada şehit olanlar 'Allah, Allah' nidalarıyla, Kuran okuyarak, vatan ve millet sevgisiyle şehit oldu. İnşallah bizlerde bu şuurun içerisinde milletimize devlet olarak hizmet vereceğiz."
F-16 SAVAŞ UÇAĞI 'SOLO TÜRK' GÖSTERİSİ YAPTI Bakan Kılıç'ın konuşması ardından katılımcılar sıfırın altında 9 derece olan sıcaklıkta yürüyüşe başladı. Önceki yıllara göre karın çok az olması dikkat çekti. Yol boyunca bazı katılımcılar baygınlık geçirdi. Bayılan katılımcılara ilk müdahaleyi olay yerindeki 112 acil servis ekipleri yaptı. Yürüyüşe katılan yaşlı kadınlar Bakan Kılıç'a sevgi gösterisinde bulundu. Bayraklarla zorlu yürüyüşe katılanlar 8 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izledi. Yukarı Sarıkamış Mahallesindeki tören alanına çıkıldı ve çelenklerin konulmasın ardından saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Sarıkamış'ta görevli kadın Yüzbaşı Nilüfer Karabulut, harita üzerinden Sarıkamış harekatını anlattı. Kuvvet komutanlarının da katıldığı törende Ankara'dan havalanan F-16 savaş uçağı tören alanında 'Solo Türk' gösterisi yaptı. En uzun mesafeli gösteri olma üzelliği ile dünyada bir ilki gerçekleştiren F-16 uçağı, büyük alkış topladı. Bisikletçiler tarafından 81 ilden getirilen toprak Şehitlik Abidesi'ne bırakıldı.