Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atıf Malkoç, bu sezon Karadeniz'de yaklaşık 300 bin ton hamsi avlandığını belirtti.
Hamsinin deniz suyu sıcaklığın da etkisiyle Gürcistan karasularına erken göç ettiğini dile getiren Malkoç, "Bu sezon deniz suyu sıcaklığı 8,5 derecenin altına düşmedi. Halbuki geçen yıllarda 4-5 derecelere düşüyordu. Liman ve rıhtımların diplerinde donma oluyordu. Yaklaşık 5 yıldır böyle sıcaklık görülmedi" dedi. 
Malkoç, hamsinin erken göçü, çinekopta 20, istavritte ise 13 santimetre yasağı nedeniyle balıkçıların başka balıklara yöneldiğini anlatarak, şunları kaydetti:
ÇAÇA YÜZ GÜLDÜRDÜ

"Bu sezon balıkçının yüzünü çaça balığı güldürdü. Bugünlerde Samsun'da Türkiye'nin her yerinden balıkçı var. 275 civarında tekne çaçaya çalışıyor. Geçen sezon 70 bin ton çaça tuttuk. Bu sezon şu ana kadar 40 bin tonun üzerinde avlandı. Mayıs sonuna kadar 60 bin ton daha tutarak bu sezon 100 bin tonu geçeceğimizi düşünüyorum. Ünye ile Yakakent arasında bir sahada çalışıyoruz. Orta su trollerinin sahalarının genişletilmesi lazım. Balıkçıyı zarardan kurtaran çaça balığı oldu. O nedenle herkes çaçaya çalışıyor." 
Çaça balığından balık yağı, hayvan yemi gibi ürünler yapıldığını bildiren Malkoç, balıkçıların bu balığın kilogramını fabrikalara 50 kuruştan sattığını anlattı.
HAMSİNİN UCUZLAMAMASININ NEDENİ İŞ YERİ KİRALARI

Malkoç, bu sezon özellikle hamsinin tezgahlarda ucuzlamadığı yönünde sıkça şikayet geldiğini dile getirerek, "Bu durum dükkan kiralarından kaynaklanıyor. Kasası 16-20 liradan alıp hamsiyi buzhaneye koyuyorlar. Balık dükkanlarının kiraları çok yüksek. Bu da balık fiyatlarına yansıyor. Bu sene Samsun'da sezonun bol zamanında bile hamsinin kilogramı kısa bir dönem 2,5 liraya kadar indi. Bugünlerde ortalama 6-7 lira civarında" ifadelerini kullandı. 
ÇAÇA NASIL BİR BALIK?

Ege Bölgesi'nde 'papalina' olarak da adlandırılan çaça, Avrupa denizlerinde yaşayan küçük bir balık türü. Parlak gümüş rengi pulları ve yağlı, açık gri etiyle biliniyor. Çaça konserve, salamura, kızarma, ızgara ve fırın olarak üretilebilir. En çok Norveç ve İskoçya kıyılarında avlanıyor.