TÜRKİYE İnsan Hakları Kurumu üyelerinden oluşan 8 kişilik heyet, Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde geçen 5 Eylül'de bir inşaatın temelindeki kazıda rastlanan kafatası ve kemik parçalarının bulunduğu alanda inceleme yaptı.
Ayvanat Mahallesi'nde, geçen 5 Eylül'de bir inşaatın temel kazısını yapan işçiler, insana ait olduğu belirlenen kemik ve kafatası buldu. İşçiler, kazıyı durdurarak durumu polis ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine inşaata gelen polisler, inceleme başlatırken inşaat çalışması ise savcılık kararıyla durduruldu.
Bunun üzerine Türkiye İnsan Hakları Kurumu üyesi 8 kişi, Siverek'e gelerek Cumhuriyet Başsavcısı Adem Ceyhun Nergiz’i ziyaret edip konu hakkında bilgi aldı. Kemiklerin bulunduğu alanda incelemelerde bulunan heyet adına gazetecilere açıklama yapan Doçent Levent Korkut, "Bize yapılan başvuru üzerine kemiklerin bulunduğu inşaat alanında incelemek amacıyla geldik. Bizim için önemli olan bulunan kemiklerin geçmişte olan yasa dışı olaylarla bir ilgisinin olup olmadığını anlamak ve öğrenmek. Cumhuriyet savcısıyla görüştük. Kendisi bize bu alanın koruma altına alındığını söyledi. Bulunan kemiklerin Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini ancak henüz bir sonuç gelmediğini söyledi. Alandan bulunan kemiklerin tarihi bir gömme olayı mı? Yoksa yakın tarihte mi gömüldüğünü bilmiyoruz. Araştırmalar sonucu bu ortaya çıkacak. Görünüşe göre inşa edilmiş bir mezarlık gibi görülmüyor. Tam ve net bir şekilde tespit edilmesi, yakın tarihimizde ki; olaylarla ilgili ise kayıp yakınlarından DNA örnekleri alınmasıyla mümkün. Biz olayın insanı boyutuyla ilgileniyoruz. Adli Tıp Kurumu raporu yapılacak diğer çalışmalarla olay netleşecek" dedi. İnşaat alanındaki incelemenin ardından heyet, ilçeden ayrıldı.