Enver ALAS/İSTANBUL, () ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Finlandiya Tarım ve Orman Bakanı Jari Koskinen tarafından iyi niyet protokolü imzalandı. Eroğlu, Türkiye Finlandiya arasında imzalanan işbirliği ile yeni fırsatların oluşacağına gönülden inandığını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Finlandiya Tarım ve Orman Bakanı Jari Koskinen ile birlikte Kaya Ramada Otel'de gerçekleştirilen 'Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya - Türkiye İşbirliği Semineri'ne katıldı. Seminere her iki bakanın yanı sıra Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, her iki ülkenin bakanlık yetkilileri ile yapı ve ahşap sektörü temsilcileri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Veysel Eroğlu Türkiye'nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Veysel Eroğlu, "Orman varlığımız servet olarak 1973 yılından 2012 yılına kadar yüzde 60 oranında artmıştır. Son 10 yılda ise 9 bin hektarlık bir artış olmuştur. Türkiye'nin toplam orman alanı 21.7 milyon hektar olup 2012 yılında tespit edilen bu rakam ülke yüzölçümünün yüzde 27.6'sına tekabül etmektedir. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında bu oranı yüzde 30'a çıkarmaktır" dedi.
Son yıllarda fidan üretimine çok büyük önem verdiklerine dikkat çeken Eroğlu, ormanları korumak için büyük bir çaba gösterdiklerinin altını çizdi. Bakanlık olarak üç büyük seferberlik başlattıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "Önümüzdeki 5 yıllık dönemde erozyonla mücadele seferberliği başlattık. Baraj ve göletlerin etrafına yeşil kuşak ağaçlandırma yapıyoruz. Ayrıca bildiğiniz üzere Türkiye'nin topografyası son derece engebeli bir arazi ve bu yüzden yağan yağmurlar hemen akışa dönüp sel baskınlarına sebep olabiliyor. Bu nedenle derelerin ve nehirlerin yukarı havzalarında ağaçlandırma ve mera ıslah çalışmaları başlattık" diye konuştu.

"ORMANLARDAKİ POTANSİYEL DAHA İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ"
Ormanlardaki potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi ve sanayinin artan odun hammaddesi ihtiyacının karşılanması için odun üretimine hız verdiklerini kaydeden Eroğlu, "Ormanlarımızın yüzde 50'sini odun üretmek maksadıyla işletiyoruz. Endüstriyel odun üretimi 2003 yılında 7.3 milyon metreküp iken 2013'de bu rakamı 13.5 milyon metreküpe çıkardık. Yakacak odun üretimi de 2013 yılında 5 milyon metreküptür. Ahşap sanayi istihdam sağlama ve gelir dağılımını düzenleme bakımından ülkemizde stratejik bir sektör konumdadır. Sektörün yıllık üretim değeri yaklaşık olarak 7.3 milyar Liradır. Yıllık odun ve ahşap ürün ithalatı 1.6 milyar dolar, ihracat ise 650 milyon dolar düzeyindedir. Halbuki ahşap mobilyada ithalat 250 milyon dolar, ihracat ise yaklaşık olarak 1 milyar dolar civarındadır" ifadelerini kullandı.

"İYİ NİYET PROTOKOLÜ"
Bakan Eroğlu, Türkiye ile Finlandiya arasındaki imzalanacak iyi niyet protokolü ile iki ülke arasında yeni fırsatların oluşacağına inancını dile getirdi. Veysel Eroğlu, Finlandiya ile ilişkileri özellikle ormancılık ve su alanında daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi. Finlandiya Tarım ve Ormancılık Bakanı Koskinen ise konuşmasında Türkiye-Finlandiya arasındaki işbirliğinde ilk adımın 10 yıl önce atıldığını belirterek, iki ülke arasında imzalanacak iyi niyet mektubundan dolayı büyük mutluluk yaşadığını ifade etti.
Konuşmaların ardından Veysel Eroğlu Finli, mevkidaşı ile birlikte 'İyi niyet protokolünü imzaladı.

EA (MK) (FOTOĞRAF)