İlker KABADAYI/ ÇEŞME (İzmir), () - İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde bu yıl ilki düzenlenen Türk-Arap Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Zirvesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla açıldı. Bakan Güllüce, Amman Belediye Başkanı Imad El Heyari ile birlikte salondan çıkarken Rabia selamı verdi.
Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) tarafından düzenlenen Türk Arap Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Zirvesi'nin açılışı Çeşme Sheraton Oteli'nde yapıldı. Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Fas Ulaştırma Bakanı Aziz Rabbah, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir milletvekilleri Rıfat Sait ve Aydın Şengül, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ile 22 ülkeden gelen Arap ve Türk işadamları katıldı.
Türkiye'den 150 firma ile 22 Arap ülkesinden 500 Arap işadamının katıldığı etkinlikte konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, organizasyonu yapan TURAB'ı tebrik etti. Arap ülkelerle Türkiye'nin kardeşlik derinliğinin petrol kuyularının derinliğinden çok daha fazla olduğunu ifade eden Bakan Güllüce, "Çeşitli sebeplerle birbirimizden uzak kaldık ama son 10 yıldır hükümetlerimiz sayesinde ilişkilerimiz güçlenmeye başladı. Türkiye olarak başka milletin dertleriyle dertlenen milletiz biz. Filistin denince kalbimiz çarpar, adını duyduğumuz anda çırpınırız. İşte bu dostluğumuz ticaret ile daha da artacak ve gelişecek" dedi.
Türk şirketlerinin dünya genelinde 102 ülkede inşaat sektörünün içinde olduğunu bildiren Güllüce, bugüne kadar 220 milyar dolar müteahhitlik işi yapıldığını söyleyerek, dünya genelinde sektör ikincisi olduklarını dile getirdi. Arap işadamlarına ortaklıklar kurmaları yönünde çağrı yapan Güllüce, "Dünya birincisi olalım hatta aradaki mesafeyi de daha da fazla açalım. Türkiye'de standartlar konusunda çok iyi noktadayız. Hükümet olarak da buna çok önem veriyoruz" diye konuştu.
MISIR'DAKİ İDAMLARA TEPKİ
Mısır'da mahkemenin darbe karşıtı 683 kişiye verdiği idam kararını eleştiren Bakan Güllüce, alınan kararı binlerce kez kınadığını belirterek "İdam makinesi olmaya kalkan Mısır bizi üzüyor. Bu kadar rezil olunmaz. Adam asmayı oyuncağa çevirdiler. Mısır'daki kardeşlerime sabır diliyorum'"dedi. Bakan Güllüce, açılış konuşmalarının ardından Rabia selamı vererek salonu terk etti. Arapların büyük ilgi gösterdiği Güllüce, zirveye katılanlarla birlikte son günlerin modası olan selfie yaptı. Bakan Güllüce, açılış töreni sonunda Arap işadamları ile hatıra fotoğrafı çektirirken Rabia selamı yaptı.
Zirvede konuşan Fas Bakan Yardımcısı Abdul El Hadi Taymuri, ikili ilişkilerin önemine dikkat çekerek Türkiye'nin Fas'ın altıncı sıradaki müşterisi ve dokuzuncu sıradaki tedarikçisi olduğunu hatırlattı. 2006-2012 yılları arasında iki ülke arasında ticaretin arttığını kaydeden Taymuri, Türk firmalarını Fas'ta ofis açmaya davet etti.
TÜRKİYE'NİN DENEYİMLERİNDEN FAYDALANACAKLAR
İzmir Valisi Mustafa Toprak da, inşaat sektörünün istihdam ve katma değeri ile büyük önem taşıdığını söyleyerek sektörün önemli isimlerini zirve sayesinde İzmir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Büyükelçiler adına konuşan Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf, Arap-Türk ortak iş birliğinin İzmir'de katlanarak büyüdüğünü kaydederek, gelecek dönemde zirvenin Arap ülkelerinde de yapılması temennisinde bulundu. Arap Ticaret Odalarını temsilen toplantıya katılan Umman Devleti Ticaret Meclis Başkanı Ali El Kalbani, "Etkinliğin Türkiye'de olması katılımın artmasına sebep oldu. Türkiye'nin inşaat sektöründe yakaladığı başarı ortadadır. Amacımız Türkiye'nin bu deneyim ve tecrübelerden faydalanmak olacak" dedi.
Türkiye'deki Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır da, son yıllarda Avrupa ile Arap ülkeleri arasındaki bağlarıyla Türkiye'nin dikkat çeken bir ülke olduğunu belirterek, "Türk işadamları sayısız alanda önemli başarılara imza atıyor. Türkiye'nin dünya inşaat sektöründeki ticaret hacmi 2002 yılında 5 milyar dolar iken 2012 yılında 11 kat artarak 55 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 36.2 milyar doları Arap ülkelerine yapıldı. Son 10 yılda ülkemize gelen Arap yatırımı da 9 milyar dolara çıktı. Çin'den sonra inşaat sektörüne bakıldığında Türk müteahhitleri ikinci sıradadır. Bu başarı Arap dünyasında da kendisini hissettirdi" diye konuştu.
Dernek hakkında bilgi veren Türk-Arap İşadamları Derneği Genel Başkanı Emin Ucuz, 22 Arap ülkesi ile KKTC ve Türki Cumhuriyetleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Türk-Arap İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar ise, organizasyonda Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ticaretin gelişmesini hedeflediklerini belirterek, "Türkiye inşaat sektöründe büyük yol katetti. Etkinlik sayesinde Türk-Arap Ülkeleri arasındaki yapı ve inşaat alanında ithalat ve ihracat seviyeleri artacak. Ülkelerarası ticaet büyüyecek. Dernek olarak biz her türlü desteği sağlıyoruz" dedi.
Zirvenin açılışında Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nden gelen Subaşı Mehteran Takımı'nın gösterileri hem göze hem de kulağa hitap etti. Grup özellikle son günlerde dillerden düşmeyen Dombra şarkısı ile büyük alkış topladı. Etkinliğin açılışını Arap ülkelerinin televizyon kanalları ekranlara getirdi. CNBC, El-Cezire, France 24 kanalları açılışı canlı olarak yayınladı. Yurt dışından 10 basın mensubu da etkinliğe katılım gösterdi.

İK(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)