Onur BAYRAM/ AFYONKARAHİSAR, () - AFYON Kocatepe Üniversitesi öğrencileri, yıl sonu ödevi olarak tarihi Türk giysileri tasarladı. Muhteşem Yüzyıl dizisindeki kıyafetlerin örnek alındığı Osmanlı saray elbisesi, bu tasarımlar arasında en ilgi çekici kıyafet oldu.
Afyon Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Emrah Ulukütük, moda tasarımı dersinde öğrencilerden bitirme ödevi olarak Türkiye'nin farklı bölge ve yörelerinden tarihi kıyafetlerin tasarlanmasını istedi. Geçen yıl öğrencilerine antik Yunan ve Mısır'dan Etrüsklere kadar farklı coğrafya ve tarihi dönemlerin kıyafetlerini hazırlatan Ulukütük'ün öğrencileri, bu yıl Türk tarihinden esinlenilen elbiseleri tasarladı. Öğrenciler, tarih kitaplarından dönemin elbiselerini araştırdı, çizimini yapıp dikti. Bazı giysilerde aslına sadık kalan öğrenciler, bazılarındaysa tarih ile günümüz modasını birleştirdi. Hazırlanan elbiseler, Ali Çetinkaya Kampüsü'nde geçmişten bugüne giysilerin sunulduğu defilede tanıtıldı.
Emrah Ulukütük, öğrencilerin yöresel kıyafetlere sadık kalarak dikim ve süslemeler yaptıklarını, çalışmalarının ve defilenin öğrencilerin ilerdeki meslek yaşamına katkı sağlamasını amaçladıklarını söyledi.
MUHTEŞEM YÜZYIL ETKİSİ
Aydın bölgesinden Efe kıyafeti tasarlayan öğrencilerden Tayfun Karnıbüyük, aksesuar ve işlemeleri yapmak için çok sayıda eski fotoğrafı incelediğini anlattı. Osmanlı saray kıyafetlerini uygulama olarak seçen öğrencilerden Pınar Zorlu da tasarlama sürecinde, tarih kitapları ve minyatürleri incelemenin yanı sıra Muhteşem Yüzyıl gibi dizileri izledi. Modern bir çizgi yakalamak için Muhteşem Yüzyıl'daki sultan kıyafetlerinden esinlendiğini ifade eden Zorlu, "Osmanlı döneminde çok fazla dekolte olmadığı için günümüz modasına uydurmak amacıyla böyle bir değişiklik yaptık. İçine drapeli, uzun, geniş etekli bir elbise ortaya çıkarttım" dedi.
Öğrenciler kep törenine de tasarladıkları kıyafetlerle katılacak.


OB(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)