İstanbul, () - TÜRK Kızılayı, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da yaşanan selden etkilenen binlerce aileye yardım amacıyla harekete geçti. Kızılay, 432 mutfak seti ve 2 bin 250 adet battaniyeden oluşan 1 TIR yardım malzemesini bugün öğle saatlerinde Bosna-Hersek'e yolladı.

Kızılay ayrıca, bu gece de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkan yardım uçağı ile Bosna-Hersek'e bin adet battaniye gönderdi. Bunun yanı sıra, battaniye, aile mutfak seti, bebek bezi ve çeşitli hijyen malzemelerinden oluşan 1 TIR da bu gece İstanbul'dan Bosna Hersek'e hareket edecek.

AFAD DA DEVREDE

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da, Balkanlar'daki sel ve su baskınlarına karşı harekete geçti. AFAD, bölgenin ihtiyacını tespit etmek, yapılacak olan insanî yardımların nitelik ve niceliğini belirlemek ve kurumlar tarafından yapılacak olan yardımları yerinde koordine etmek üzere AFAD uzmanlarından oluşan bir heyeti akşam saatlerinde Bosna-Hersek'e gönderdi.

100 BİN ADET KUM TORBASI GÖNDERİLİYOR

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bosna Hersek'in yaptığı yardım çağrısı üzerine, 40 bine AFAD, 60 bini de Türk Kızılayı tarafından temin edilen toplam 100 bin kum torbasını taşıyan Genelkurmay Başkanlığı'na ait kargo uçağı da Bosna Hersek'e gitmek üzere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na sevk edildi. Uçağa, İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi'nden temin edilen motopomp ve jeneratörler de eklenecek. AFAD koordinesinde Bosna-Hersek'e gönderilen yardımlar, bölgede bulunan AFAD ekibi ve Büyükelçilik yetkilileri tarafından karşılanarak yerel sorumlulara teslim edilecek.

TALEP GELİRSE BİR HEYET DE SIRBİSTAN'A

AFAD'ın açıklamasına göre, yoğun yağışların etkili olduğu Sırbistan'daki Mcvanski, Kolubarski ve Maravicki bölgelerinde bir çok ev su altında kaldı, birçok köy tahliye edildi ve elektrik altyapısı hasar gördü. Sırbistan Hükümeti'ne, söz konusu afete ilişkin olarak Su Üstü Kurtarma Ekibi gönderme talebinin, AFAD tarafından Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile iletildiği, olumlu yanıt gelmesi halinde bölgeye 10 kişilik Su Üstü Kurtarma ekibinin Genelkurmay Başkanlığı'na ait C-130 tipi kargo uçağı ile gönderileceği bildirildi.

(CO)