FİLİPİNLER'in Tacloban kentinde can ve mal kaybına yol açan tayfunun hemen sonrasında bölgeye ulaşan Türk Kızılayının yardımlarıyla yaralar sarılıyor.

Büyük can ve mal kayıplarına yol açan tayfunun hemen ardından 550 çadır, 550 mutfak seti ve 5.125 battaniyeden oluşan yardımlar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığındaki, bir heyet ile bölgeye ulaştırıldı. Çalışmalarını AFAD ve TİKA ile koordineli olarak gerçekleştiren Türk Kızılayı, Filipinler Kızılhaçı ile de bölgede yapılacak yardım dağıtımlarını planladı.

14 BİN GIDA KOLİSİ DAĞITILDI

Tayfun sonrasında yerleşim birimlerinin tamamı yaşanılamaz hale gelen Filipinler'in Tacloban kentine ilk ulaşan uluslararası yardım kuruluşlarından bir de Türk Kızılayı oldu. Yerelden temin edilen gıda malzemeleri henüz hiçbir kuruluşun yardım elini uzatamadığı Mayorga'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Tayfunun oluşturduğu zor koşullarda hayata tutunmaya çalışan 70 bin afetzedenin karnı, Türk Kızılayı'nın yardımları sayesinde doydu. Yerel tüketim alışkanlıkları göz önünde bulundurularak hazırlanan 14 bin gıda kolisi ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildi. Türkiye'nin yardımseverliği ile tanışan Filipinliler, binlerce kilometre öteden uzanan yardım elinin şaşkınlığını ve mutluluğunu bir arada yaşadı.

Bölgenin tayfundan en çok etkilenen ikinci nokta olmasına rağmen uluslararası yardım kuruluşlarının Tacloban şehir merkezine yoğunlaştığını belirten Kızılhaç Bölge Koordinatörü Jennifer Chico, Mayorga'da açlıkla mücadele eden insanların imdadına, kapsamlı bir dağıtım organizasyonuyla ilk yetişen ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Bölge insanının şimdiye kadar Türkiye'yi yeterince tanımadığını belirten Chico, Türk halkının yardımlarını bölgeye ulaştırdığı için Türk Kızılayına teşekkür etti.

"BİZLERİ DÜŞÜNEN BİRİLERİNİN OLMASI NE GÜZEL"

Mayorga'da Türk Kızılayı ile yüzü gülenlerden biri olan Maria Andrehandes, tayfunun yaralarını tek başlarına sarmanın imkânı olmadığını, özellikle açlıkla mücadele edemediklerini söyledi. Andrehandes, "Yardım kamyonları önümüzden gelip gitti. İçinde gıda malzemesi olduğunu biliyorduk. Günlerce bize de yardım gelir diye bekledik. Tanımadığımız bir ülkeden bu yardım geldi. Türkiye ile Filipinler arasındaki mesafeyi duyunca inanamadım. Dünyanın çok uzak bir yerinde bizleri düşünen birilerinin olması ne güzel. Ailem ve Filipinliler adına Türkiye'ye teşekkür ediyorum. İnsanlarımız Türk Kızılayı'nı ve Türkiye'yi bundan sonra unutmayacaklar." dedi.

HASTANELERE HİJYEN DESTEĞİ

Tayfunda yaralanan insanların tedavi edildiği Ormoc Bölge Hastanesi yetkilileriyle görüşen Türk Kızılayı ekibi, yerelden temin edilen hijyen malzemelerini hastane yönetimine teslim etti. İlaç, tıbbi cihaz ve her türlü tıbbı malzemeye ihtiyaç duyulan bölge hastanesi başta olmak üzere, diğer hastanelere yardım konusunda planlama ve tedarik çalışmaları da devam ediyor.

Tayfunun etkili olduğu bölgelerden binlerce yaralının çevre illerdeki hastanelere sevk edildiğini, binlercesinin ise bulundukları bölgede zor şatlarda tedavi edilmeye çalışıldığını belirten Ormoc Bölge Hastanesi Başhekimi Maria Dilara, bölgedeki hastanelerin tamamının ağır hasarlı olduğunu, yaralılara tam anlamıyla hizmet verilemediğini belirtti. Özellikle çocukların bu durumdan daha fazla etkilendiğini ifade eden Dilara, tüm dünyayı yardıma çağırdı.

FİLİPİNLER DESTEĞİMİZİ BEKLİYOR Türk Kızılayının bölgedeki insani yardım çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Yardımseverler, Türk Kızılayının 168 Çağrı Merkezi, www.kizilay.org.tr veya 2868 SMS bağış hattını kullanarak yardımlarını bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırabiliyor.