Enver ALAS / İstanbul, () - TÜRK-İş'e bağlı sendikaların İstanbul Şube yöneticileri ve üyelerinden oluşan bir grup, Galatasaray Meydanı'nda Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Türk-İş üyelerinin yarından itibaren Türkiye genelindeki işyerlerinde her gün iş bırakıp saygı duruşunda bulunacaklarını açıkladı.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, faciada hayatlarını kaybeden maden işçilerin yasını tutmak için kollarına siyah bantlar taktı. Ellerinde 'Kaza değil, cinayet', 'Hepsi Katil', yazılı dövizler taşıyan grup, 'Suskun toplum istemiyoruz', 'Soma'da yaşanan katliamdır', 'Madende ölümler kader değildir' şeklinde sloganlar attı. Gruptakiler, basın açıklamasından önce hayatlarını kaybeden maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

YARIN EYLEM VAR

Grup adına basın açıklamasını, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak okudu. Açıklamada, "Manisa Soma'da meydana gelen maden kazası, güvencesiz çalışma, kayıtdışı çalışma, taşeronluk, ucuz işçilik, ucuz maliyetin ülkemizi getirdiği noktayı gözler önüne sermiştir. Bu olay, Türk-İş topluluğunda ve ülke halkımızda büyük bir acıya neden olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiştir. Kârlarına kâr katmaktan başka bir amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir. İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olan Türkiye, artık bu kazalarda kaybettiklerinin ardından ağlamak istememektedir. Türk-İş, facianın sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olacak, bu faciaya sessiz kalmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Faruk Büyükkucak, Türk-İş üyelerinin yarından itibaren Türkiye genelindeki işyerlerinde her gün iş bırakıp saygı duruşunda bulunacaklarını açıkladı.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

EA (CO)