Özgür ALTUNCU- Özkan ARSLAN /İSTANBUL, () RADYO Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Televizyon Forumu ve Fuarı başladı.

BAKAN ÇELİK'TEN TÜRK DİZİLERİNE ÖVGÜ
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türk dizilerinin önemli bir ihracat kalemi haline geldiğini belirterek, " 75 ülkeye 12 bin saati aşan dizi ihracatının ülkemiz ekonomisine olumlu katkısı olmuştur. 2004 yılında 10 bin doları bulmayan ihracat rakamı. 2012 yılı sonu itibariyle 200 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye 2023 vizyonu çerçevesinde bu genç ve yaratıcı sektörümüzde 1 milyar doları hedeflemektedir " dedi.

Çelik,  "Türk dizileri ekonomik getirisi kadar Türkiye'nin soft power'ı olarak da öne çıkmaktadır. Bugün dış politikamızın en önemli soft power unsurlarından biri haline gelmiştir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, şaşırtıcı bir biçimde sizinle Türkçe konuşan insanlar görüyorsunuz. Bu Türkçe konuşan insanların hiçbiri Türkçe kursuna gitmemiş, hiç bir Türkle temas etmemiş, Türkçe'yi Türk dizilerinden öğrenmiş" diye konuştu.

"130 AYRI ÜLKEDE GÖSTERİLİYOR"
Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Zahid Akman da, Türk dizilerine devlet yardımı yapılması gerektiğini söyledi. Akman, "Herhangi bir devlet desteği almadan tamamen yatırımcıların ve televizyon sahiplerinin gayretleriyle bugün Türk yapımları dünyanın yaklaşık 130 ülkesinde gösterilmekte. 130 ayrı ülkede gösteriliyor olması gurur verici bir durumdur. Bir bakıma Türk kültür hayatının ekrana yansıması anlamına gelen bu dizilerle ilgili bir devlet desteği söz konusu olursa, özellikle tarihi dönem dizileriyle ilgili sponsorluk desteği olursa ben inanıyorum ki yapımcılarımız ve TV sahipleri bu dizilerin çok daha fazla ülkede gösterilmesine katkı sağlayacak, son derece kalıcı değerler ortaya koyabilirler" dedi.

YASAL DÜZENLEME SÜRECİ ENGELLEMESİN
RTÜK'ün 20 yıldır faaliyette olduğunu söyleyen Akman, şöyle devam etti:

 "RTÜK'ün Türk özel yayıncılığının gelişmesine katkıları oldu. Şu dönemde özellikle karasal- sayısal yayın geçişlerinde yargısal nedenlerle arzu edilen sonuç alınmasa da önümüzdeki kısa dönemde bu sorunlar çözülecektir. Televizyon yayıncıları olarak bizim isteğimiz şudur ; TV yayıncılığı bir kültür faaliyeti olmasının yanında aynı zamanda bir ticari faaliyettir. Teknik bir takım zorunluluklar ya da yasal bir takım zorunluluklar gündeme getirilerek bazı şeylerin halledilmesi çabasını elbette saygıyla karşılıyoruz. Ancak bu çabalar sarf edilirken Türkiye'deki yayıncılık gerçeği ve Televizyonların şuan ki içinde bulunduğu ekonomik durumları göz ardı edilerek sadece yasal zorunluluk dikkate alınacak her türlü düzenlemenin bu sürecin büyümesine olumsuz etkisi olacağını ifade etmek istiyorum."

BAKANLA BİR ARAYA GELDİLER
Açılış konuşmalarının ardından Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu Radyo Tv yayıncıları, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'le kapalı bir toplantıda bir araya geldi. Toplantı öncesi basına poz verilirken Radyo TV temsilcileri Bakan Çelik'e sorunlarını ilettikleri öğrenildi.

(FOTOĞRAF)