MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, '2014 Türk-Alman Bilim Yılı' etkinlikleri çerçevesinde `İçmesuyu Depolarının Yaşam Döngüsü Yönetimi 1. Uluslararası Çalıştayı' yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) tarafından Bodrum Belediyesi'nin katkılarıyla yapılan çalıştayın, su depolama konusunda daha geniş bir bilimsel işbirliğine zemin hazırlamak için tasarlandığı belirtildi. Bodrum Ramada Otel'de düzenlenen çalıştaya Türkiye ve Avrupa'dan içme suyu temininde çalışan eksperler, kamu görevlileri katıldı. Çoğunluğu Türkiye'den yaklaşık 60 kişinin katılımıyla su depolarının yaşam döngüsü yönetiminin temel soruları tartışıldı.

Bodrum Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletmesi (BOSKİ) Müdürü Ecehan Dilek Güralp, Bodrum'da su kaynakları ve su ıslahı konusundaki sunumunda ilçedeki su depolarının ve su hatlarının yenilenmesinden söz etti. Güralp "Uluslararası bir iş yapmak istiyorduk. Türkiye'de ilk defa ilçe belediyesi olarak hazine garantisiz, 3 yıl geri ödemesiz, 9 yıl geri ödemeli bir dış finansman aldık. Biz sadece bir buçuk 2 yıl, eksiğimiz ne, ne kadar paraya ihtiyacımız var. Hangi doğru tekniği ne zaman ve nasıl kullanmalıyız araştırdık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) alınan kredi ile Türk ve yabancı bir konsorsiyumu ile depoların iyileştirme işlemini tamamladık" dedi. Çalıştay'da belediyenin Göktepe mevkisindeki su deposu da gezildi.

"HALKIMIZIN SAĞLIĞI BİZİM İÇİN EN BÜYÜK YATIRIM"

Su deposundaki incelemelere katılan Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, "Suyla ilgili alt yapı ve kaçak sorunuyla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Avrupa Yatırım Bankasıyla kredi sözleşmesi yaptık ve banka ilk defa bir ilçeye teminatsız kredi verdi. Bodrum yarımadasında 50 kilometrelik asbest borunun 33 kilometresini sağlığa uygun borularla değiştirdik. 1 -2 metreden daha fazla su seviyesini yükseltemediğiniz depoları yenileyerek hijyenik depolara sahip olduk. Halkımızın ağlığı bizim için en büyük yatırım" dedi. Kocadon suyun tarihte savaş nedeni olduğunu belirterek "Kuraklıklar devam ederse insanlar petrolü unutacaklar yaşamak için tekrar suya saldıracaklar. Suyun bir damlasının çok kıymetli olduğunu siz değerli yöneticilere hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

"TÜRK-ALMAN İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

İnceledikleri su deposunun başarılı bir örnek teşkil ettiğini ve Avrupa standartlarına uygun olduğunu söyleyen Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Andreas Gerdes "Türk ve Alman işbirliğinin başarılı bir örneği. Biz bilgi desteği verdik. Türk -Alman işbirliğini geliştirmek ve bilimsel bilgileri paylaşarak başarılı sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz. Su, iklim değişikliğinden dolayı dünya için önemli bir konu. Suyun israfının her koşulda önlenmesi gerekir. Bu anlamda bir su deposunun teknik bakımdan durumu çok önemli bir rol oynuyor. Bodrum'daki proje için en son, en güncel bilimsel bilgiler kullanıldı. Bodrum başarılı bir projeyi hayata geçirdi. İşbirliğimizin gelecekte devam etmesini ümit ediyorum" dedi. Almanya'dan çalıştaya katılan özel bir firma yetkilisi Andreas Stahl, Bodrum'daki su depolarının iyileştirilmesinde tecrübe ve bilgi paylaşımı yaptıklarını söyledi.

SU DEPOSU İÇERİSİNDE HATIRA FOTOĞRAFI

Merdivenlerden su deposunun içerisine inen katılımcılar deponun yüzeylerini inceledi. BOSKİ yetkilileri ve su deposu inşaatı kontrolörü İnşaat Mühendisi İbrahim Aydemir katılımcılara bilgi verdi. Depo içerisinde bone takan katılımcılardan bazıları hatıra fotoğrafı çektirdi. İçerisinde çalıştay için hazırlanan flamaların da yer depoda katılımcılara barka vizyon eşliğinde deponun yenilenme süreci gösterildi.