ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, turizm toplantısına katılmayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i eleştirdi. Başkan Akaydın, Çelik için "Yeni Bakanımız, açıkça söylüyorum; turizmle de, kültürle de hiç ilgisi olmayan bir bakan. Niye böyle bir toplantıda yok?" dedi. Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Kendi aramızda iş bölümü yaptık. Antalya'daki tüm toplantılara ben katılıyorum" sözleriyle Akaydın'a yanıt verdi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği'nin (AKTOB) imtiyaz sahibi olduğu Resort Dergisi'nin 3'üncü Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Kundu WOW Kremlin Palace Hotel'de başladı. 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği' temasıyla düzenlenen kongreye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ile yurt içinden ve dışından sektör temsilcileri katıldı.
BAKAN ÇELİK'E ELEŞTİRİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, kongrede yaptığı konuşmada, geçen yılki kongreye katılmadığı için dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından eleştirildiğini hatırlattı. Akaydın, o zaman çok önemli bir toplantıda olduğu için katılamadığını açıklayarak, özür diledi.
Eski Bakan Ertuğrul Günay için "Kültüre dört elle sarılmış bir bakandı ama turizmde pek o kadar hevesli değildi" diyen Başkan Akaydın, yeni Bakan Ömer Çelik'le ilgili ise şunları söyledi:
"Ama yeni Bakanımız, açıkça söylüyorum; turizmle de, kültürle de hiç ilgisi olmayan bir bakan. Niye böyle bir toplantıda yok? Atandığından beri Antalya'da doğru düzgün hiçbir turizm toplantısında karşılaşmadım. Ben, bunu eleştiriyorum ve geçmişte de hak etmediğim bir eleştiri aldığım halde."
ARICI'DAN AKAYDIN'A YANIT
Akaydın'ın Bakan Ömer Çelik'e yönelik sözlerine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı yanıt verdi. Arıcı, "Kendi aramızda iş bölümü yaptık. Antalya'daki tüm toplantılara ben katılıyorum. Çünkü ben Antalya'da yaşıyorum. Sayın Bakanımız, dün Expo 2020 oylaması için yurtdışındaydı, bugün ise Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı açıklanacağından Ankara'da bulunuyor. Sizlere çok selamı var" dedi.
2018 HEDEFİ 18 MİLYON
Kongrede AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Antalya'nın doğa ve tarihi güzelliklerini içeren bir sunum yaptı. 2018 hedefinin 18 milyon turist olduğu açıklanan sunumda Çorabatır, Antalya'nın Avrupa'da Paris ve Londra'dan sonra 3'üncü sırada olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2023 hedefine göre Antalya'ya 18 milyon turist geleceği öngörülürken bunu revize ettiğini belirten Çorabatır, "Şu an ki gelişmelere göre, bu sayıyı biz Antalya'da 2018'de yakalarız" diye konuştu.
'ANTALYA'NIN KIŞINI YAZA ÇEVİRMELİYİZ'
Bu yıl turizmde 12 milyon rakamının zorlandığını belirten Vali Sebahattin Öztürk de "Antalya'nın kışını mutlaka yaza çevirmemiz lazım. Sadece kayak değil, kongre, spor, kruvaziyer ve kültürel gezi gibi turizm çeşitleriyle bu rakamın mutlaka sağlanması lazım. Kışın 4-5 ay işsiz kalan çalışanların da ekonomik olarak bir şekilde desteklenmesi lazım" açıklamasında bulundu.
TUI TÜRKİYE'DE KONUMUNU GÜÇLENDİRECEK
Yıllık 15 milyar sterlin ciro ve 30 milyon turisti tatile çıkaran TUI Travel PLC'nin CEO'su Peter Long, TUI'nin Antalya'daki konumunu daha da güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılacağını söyledi. Long, "İngiltere'nin Türkiye'de ve Antalya'da yeterince yer bulamadığını düşünüyoruz ve bu yönde yeni partnerle işbirlikleri oluşturacağız" görüşünü aktardı.
TURİZM GELİRİ DÜŞÜK
Dünya turizm sektörünün geçen yılki ekonomik büyüklüğünün 6.6 triyon dolar olduğunu aktaran Deniz Bank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2023'e kadar bu rakamın 13.8 milyar dolara, 261 milyon olan istihdamın da 338 milyon kişiye yükseleceğini dile getirdi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da sektörün en önemli eksikliklerinden birisinin nitelikli eleman sorunu olduğunu kaydetti.
ÇORABATIR'A SÜRPRİZ KONSOLOSLUK
3'üncü Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin ilk bölümünün sonunda, kongrenin misafir ülkesi Makedonya'nın Ulaşım ve İletişim Bakanı Mile Janakieski, AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır'ın Polonya Fahri Konsolosu ilan edildiğini açıkladı. Janakieski, Çorabatır'ın fahri konsolosluk belgesini takdim etti.