YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı'nda, turistik otelin duvarlarına çamurdan yapılmış kırlangıç yuvaları dikkat çekiyor. 
Bin 600 rakımlı Yozgat Çamlığı'nda, çamların arasındaki turistik Galata Çamlık Oteli'nin pencere çatalları, balkon altları gibi yerlere yuva yapan kırlangıçlar, burada yavrulayıp, yaz dönemi sıcaklarının etkisini kaybetmesiyle birlikte göç ediyor. İlk görüşte beton izlenimi verip, 'otelciler kendileri mi yapıyor?' sorusunu akıllara getiren yuvaların, kuşlar tarafından yapıldığının belirtilmesi, şaşkınlık ve hayranlığa neden oluyor. Betonu andıran yuvaların elle kırılamayacak kadar sağlam olduğu gözlendi. Hemen her pencerelerde bulunan yuvalar, genelde renkli ve beton duvarlara yapılıyor. Çok sayıda kırlangıç, otelin çevresinde kanat çırparak otelin konuklarına görsel şölen sunuyor.
'KORUMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ'
Galata Otel İşletmecisi Sedat Sefa Yılmaz, otele gelen müşterilerin kırlangıç yuvalarını görünce meraklarını gizleyemediklerini, bazı müşterilerin her yıl kırlangıçlarla birlikte otele giriş yapıp, kırlangıçların görsel şölenini yakından izlediğini söyledi. Yılmaz, "Kırlangıçlar, hava sıcaklıklarına bağlı olarak Yozgat'a Haziran döneminde gelip, Ağustos'un ortalarına kadar kalıyorlar. Yuvalarını kendileri küçük parçalar halinde dere kenarlarından topladıkları çamurlarla bir usta maharetiyle yapıyorlar. Yumurta bırakıp, yavrularını büyütüp, sonrasında da gidiyorlar" dedi.
Yılmaz, yuvaları mümkün olduğunca korumaya özen gösterdiklerini, ancak ellerinde olmayan nedenle bozulan yuvanın kırlangıçlar tarafından göç döneminde geldiklerinde kendilerinin yeniden yaptığını belirtti.

FOTOĞRAFLI