Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, yılda yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği Gökgöl Mağarası'nın, içinden geçen derenin yağmur nedeniyle taşıp çamur ve balçıkla kaplanması sonucu 9 aydır kapalı olması tepki çekti.
Zonguldak-Ankara Karayolu'nun 3'üncü kilometresinde yol kenarında bulunan mağara, 2001'de turizme açıldı. Galeri, sarkıt, dikit, travertenleri ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ilgi çeken mağara, geçen yıl Kasım ayında yağmur nedeniyle içinden geçen derenin taşması sonucu çamurla kaplandı. 875 metresi turizme açık olan 3 bin 250 metre uzunluğundaki mağaranın içinde derenin kenarında bulunan yürüyüş yolunun bazı bölümleri çamur, bazı bölümleri de sel sularının getirdiği çakıl taşlarıyla doldu.
İl Özel İdare tarafından işletilen ve her yağmur yağdığında benzer sorunlar yaşanan mağara, bu yüzden ziyarete kapatıldı. Geçen temmuz ayında İl Genel Meclisi toplantısında mağaranın, yap-işlet-devret modeliyle özelleştirilmesi gündeme geldi. Onarım ve tadilatının 1 milyon liraya mal olması düşünülen mağaranın özelleştirilmesi, Eylül ayında yapılacak İl Genel Meclisi toplantısında tekrar görüşülerek karara bağlanacak.
İl Özel İdaresi yetkilileri, yürüyüş yolu onarımı ve aydınlatma çalışmasıyla mağaranın yeniden turizme kazandırılacağını söyledi. Ancak mağaranın kapalı olmasına ziyaretçiler tepki gösterdi. Mağarayı gezmek için yolda duranlar, kapının kilitli olduğunu görünce geriye dönerken, "Kentin en önemli turizm alanlarından birisi. Aylardır kapalı olmasını anlamak mümkün değil" diyerek tepkilerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI