TUNCELİ'de aralarında siyasi partilerin de bulunduğu birçok sivil toplum örgütü ve sendika temsilcisi, Suriye'de Alevilere karşı uygulandığını öne sürdükleri katliamları protesto etti.
Tunceli'de Dersim Alevi İnsiyatifi tarafından düzenlenen, bazı siyası parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin 'Kerbela'dan Dersim'e, Dersim'den Lazkiye'ye Alevi katliamlarına son' adıyla yapılan basın açıklamasına yaklaşık 100 kişi katıldı. Grup adına konuşan avukat Cihan Söylemez, Türkiye'deki birçok kesimin Suriye'de yaşanan Alevi katliamlarına sessiz kaldığını ve Lazkiye'de Alevi katliamlarının görülmediğini söyledi. Söylemez, "2011 yılından bu yana Suriye'de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Emperyalist güçler ve başta Arabistan ve Katar olmak üzere Arap yarımadası ülkelerinin her türlü desteği sağladığı, adlarına muhalif denilen şeriatçı katiller tarafından Suriye'de başta Aleviler olmak üzere İslam dışı topluluklara yönelik Ortaçağ'dan kalma en ilkel savaş aygıtları ile katliamlar uygulanmaktadır. Yine Rojova'da da aynı çeteler tarafından Kürtler hedef alınmakta ve birçok insanlık dışı uygulama yapılmaktadır. Suriye'deki şariatçı örgütler defaten iktidarı ele geçirdikleri taktirde Alevilere karşı ne tür katliamlar uygulayacaklarını söylemelerine rağmen , hemen yanı başımızdaki insanların Alevi olmaları sebebiyle kafalarının kılıçlar ile kesilmesi, ülkemizde ciddi bir tepkiyle karşılanamamaktadır" dedi.
Söylemez, Suriye'de yaşanan Alevi katliamına Türkiye'de bazı kesimlerin üç maymunu oynadığını öne sürerek, "Türkiye'de birçok kesim Suriye'de yaşanan Alevi katliamına karşı üç maymunu oynamakta. Hala bu gruplar bu katliamı görmemek için büyük bir çaba içindeler. Oysa devletin Suriye'de kafa kesen şeriatçı gruplara silah yardımında bulunduğu son yaşanan TIR krizi ile resmi olarak ortaya çıkmıştır. Suriye'de yaklaşık 120 bin insanın hayatına mal olan iç savaşın gerekçesi olarak başta başbakan olmak üzere AKP kurmayları, Suriye'deki Alevileri göstererek, Alevilerin katlini meşrulaştarıma çabası içerisine girmişlerdir" dedi.
Suriye'de rejime karşı savaşan şeriatçı grupların Türkiye tarafından beslendiğini ve rahatlıkla Türkiye'ye girip çıktıklarını ileri süren Söylemez şöyle dedi:
"Suriye'de insan kesen şeriatçı gruplar Türkiye'ye diledikleri gibi girip çıkıyorlar ve lüks otellerde kalıyorlar. Hatta Ankara'da hastanelerde tedavi edildikleri birçok kez basına yansımış ve kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde ispatlanmıştır. Hatay'da ve Adana'da yaşayan Alevilere aynı şeriatçı örgütler tarafından tehdit mektupları yollanmış ve bölgede yaşayan Alevilerin bu nedenle ciddi korkular yaşadığı bilinmektedir. Yani Suriye'deki savaş ülkemizdeki Aleviler içinde bir tehdit olarak durduğu bir gerçektir. Bizler Alevi kenti Dersim'den Suriye'deki başta aleviler olmak üzere katledilen bütün halkların yalnız olmadıklarını ve bundan sonra yaşanacak katliamlara karşı sessiz kalmayacağımız belirtmek isteriz." FD(GG/AK)(FOTOGRAFLI)