Ferit DEMİR/TUNCELİ, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeKİ Faciada maden işçilerinin ölmesi Tunceli'de üniversite öğrencileri ve öğretim görevlilerince düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi.
Tunceli Üniversitesi öğretim görevlileri, öğrencileri ile sendikacılardan oluşan yaklaşık 2 bin kişi, üniversitenin merkezi kafeteryası önünde toplanarak rektörlük binasına kadar yürüdü. "Bir avuç kömür için, bir ömür verenler" yazılı pankartın arkasında rektörlük binasına gelen kalabalık, maden faciasında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eğitim-Sen Tunceli Üniversitesi temsilcisi Mehmet Aşkın, patronların iş sağlığı ve güvenliği almadığını Ak Parti hükümetinin de denetim yapmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Denetimin 2 ay önce yapıldığını söyleyenler, denetimi kime, nasıl yaptırmışlardır? Yoksa Soma'da denetimi yapanlar da, mühendis hocaları yeterli olmadan, tıpkı Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde olduğu gibi mühendislik diploması almış olan mühendisler midir?"
Geçen 29 Nisan'da 3 muhalefet partisi tarafından Soma'daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge verildiğini ancak bunun AK Parti tarafından reddedildiğini hatırlatan Aşkın, "Denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma'da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır" diye konuştu.
Yapılan konuşma ardından hayatını kaybedenler anısına 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup, sessizce dağılırken, açıklamaya katılan bir grup öğrenci ve öğretim görevlisi, üniveriste kampusu yakınından geçen Tunceli-Elazığ karayolunu bir süre trafiğe kapattıktan sonra dağıldı.

FD(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)