Ferit DEMİR/TUNCELİ, ()- TUNCELİ'de bugün akşam saatlerinde, Sivas'ta yakılan 33'ü aydın ve sanatçı 35 kişi için anma yürüyüşü yapıldı. Dersim Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşün ardından yapılan basın açıklaması ile olay proseto edildi.

Bugün saat 19.00 sıralarında çarşı merkezi Sanat Sokak'ta bir araya gelen yaklaşık bin kişilik grup, Sivas'ta yakılarak ölen aydın ve sanatçıların posterlerini taşıyarak yürüyüşe geçti. Aralarında Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, Başkan Yardımcısı Nurhayat Altun ile bir çok siyasi parti ve STK temsilcisinin de bulunduğu kalabalık, sık sık sloganlar atarak, aydınların yakılarak öldürülmesini protesto etti. Okullar Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'ndan, Seyit Rıza Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüyen grup, burada basın açıklaması yaptı. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, Sivas'ta insanlığın yakıldığını ve bir katliam yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

"Aleviler tarih boyunca hep katliamlara maruz kaldı. Hep ezildiler dönemin iktidarları tarafından. Dersim katliamından sonra yaşanan Maraş ve daha sonra Sivas'ta 35 aydın ve sanatçının katledilmesi bir tesadüf değil, bizzat sisemli bir katliamdır. Katliamlar günümüzde de yapılmaya devam ediliyor. Daha yakın zamanda Roboski katliamı yapıldı. Onlarca insanımız katledildi. Sivas, Maraş, Çorum katliamları ile birlikte Roboski katliamının bütün boyutları araştırılmadıkça, gerçekler gün yüzüne çıkarılmadıkça, Türkiye'de demokrasiden söz etmek olanaksızdır. Sivas'ta 35 canımızı yakan, diri diri ateşe veren zihniyeti, bizler çok iyi tanıyoruz. Bu zihniyet, bugün de Ortadoğu'da Suriye'de, Irak'ta, Sivas'ta yaptıklarının aynısını ve daha beterini yapıyor. Bugün biliyoruz ki Suriye'de El Nusra'ya, IŞİD'e destek sunan AKP iktidarıdır. Türkiye'de bütün demokrasi güçleri ve halklar, AKP'nin bu tavırlarına karşı çıkmalıdır. Biz bundan sonra, bu tür katliamların yaşanmaması için eski katliamların tamamen aydınlatılmasını istiyoruz."

Yapılan konuşmadan sonra birçok siyasi parti ve STK temsilcisi kısa konuşmalar yaptı. Daha sonra da Sivas'ta yaşamını yitirenlerin anısına yerel müzik grupları tarafından şarkılar söylendi.

FOTOĞRAF