TUNCELİ'de Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, basın açıklaması yaparak kentte kamu hastaneleri birliğinin uygulamaya geçmesinden sonra ek ödemelerin yapılmadığını, bu durumun düzeltilmemesi halinde doktorların kenti terkedeceğini söyledi.
Tunceli Devlet Hastanesi'nde görev yapan doktor ve hemşirelerden oluşan yaklaşık 100 kişilik SES üyesi, hastane girişinde basın açıklaması yaptı. Sağlık çalışanları adına konuşan Dr. Azad Günderici, kamu hastaneleri birliği uygulamasıyla birlikte ek ödemelerinin kesildiğini belirterek, bu durumun düzeltilmemesi halinde doktorların Tunceli'yi terkedeceğini söyledi. AK Parti hükümeti iktidarıyla birlikte yürürlüğe giren sağlıkta dönüşüm programının yıkım programına dönüştüğünü savunan Günderici, "Sağlıkta Dönüşüm Programı bize göre ise 'sağlıkta yıkım programı' bir Dünya Bankası Programı olup, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü eliyle ülkelerde uygulandığı gibi, ülkemizde de 10 yıldır hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Bu programın temel anlayışı; hizmetin yürütülmesi sürecinden kamunun çıkarılması, özel sağlık kuruluşlarının hizmet içindeki payının giderek arttırılması, sağlığın finansman yapısını değiştirerek bu yolla sermayeye kaynak aktarılmasıdır. Bu kapsamda 2 Kasım 2012 tarihinden itibaren uygulamaya konulan kamu hastaneleri birliği uygulamasıyla gerek koruyucu sağlık hizmetinin yetersizliği, sağlık hizmeti alanların hizmete ulaşmaları, ulaşılan hizmetin yeterli olup olmadığı ve niteliği ile hizmete ulaşabilme koşulları; gerekse hizmetin verilme biçimi, koşulları ve hizmeti veren sağlık emekçilerinin istihdam biçiminden, ekonomik-özlük-sosyal ve demokratik haklarına kadar yaşanan olumsuzlukların değerlendirilmesi gerekmektedir" dedi.
SORUN ÇÖZÜLMEZSE DOKTORLAR TUNCELİ'Yİ TERKEDECEK
Devletin artık hastanelere bir ticarethane mantığıyla baktığını ve bu mantığı terk etmesi gerektiğini iddia eden Günderici, ek ödeme sorununun çözümlenmemesi durumunda Tunceli'de görev yapan doktorların kenti terkedeceği uyarısında bulunarak şöyle konuştu:
"Performans sistemi ile gelinen aşamada hastanelerin kar-zarar oranlarını düşünülerek ek ödeme adı altında verilen döner sermaye ödemeleri, sabit ödemeler hariç, performansa dayalı ödemeler yapılmadı. Bu konuda bütün çalışanlar mağdur edildi. Sağlık çalışanlarının performans sistemi sonucu elde ettikleri ücretler Kamu Hastaneleri Birliği tarafından ödenmemektedir. Gerekçe olarak, hastanenin gelirinin az olduğu ve bunun için de bu ödemenin yapılmadığı yetkililerce ifade edilmektedir. Doğal olarak burada görev yapan sağlık personeli de kısa sürede ilimizden gitmenin yolunu arayacaktır. Geçmişte yaşanan doktor sıkıntısı tekrar yaşanacak. Vatandaşlar yine il il dolaşacak. Yetkililere soruyoruz, hastane gelirinin artması için gereksiz ameliyatlar mı yapmak gerekiyor? Vatandaşlar üzerinde gereksiz işlemler mi yapmak gerekiyor? 'Vatandaş müşteridir' mantığı ile kapı kapı dolaştırılması mı gerekiyor?"
Yapılan konuşmanın ardından sağlık çalışanları tekrar görevlerinin başına döndü.