Ferit DEMİR/TUNCELİ, () - TUNCELİ Üniversitesi, bölgede yaptığı çalışmada dünyada 2 yeni kenger türü tespit etti. Uluslararası alanda tescillenen kengerlerle birlikte dünyada 6 olan kenger türü 8'e yükseldi.
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ, Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ebru Yüce ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Munzur Dağı civarı ile Tunceli'nin birçok bölgesinde 2 yeni kenger türü tespit edildiğini ve bunları uluslararası alanda tescil ettirdiklerini belirterek, dünyada var olan 6 kenger türünün 8'e çıktığını kaydetti. Tunceli Üniversitesi ile Avusturya'nın Viyana Doğa Tarihi Müzesi'nin işbirliğiyle yapılan çalışma sonunda bulunan kengerlerden birine 'Gundelia Dersim' diğerine ise 'Gundelia Munzuriensis' adı verildi.
Rektör Prof.Dr. Durmuş Boztuğ, 2 yeni kenger türünün dünyada sadece Tunceli yöresinde tespit edilmesi konusunun dünya çapında bir bilimsel çalışma olduğunu belirtti. Prof.Dr. Boztuğ, daha önce terör olaylarıyla anılan Tunceli'de barış ortamı ve çatışmaların durmasıyla bölgede birçok alanda bilimsel çalışmalara hız verildiğini ve çalışmaların daha da kolaylaştığını belirtti. Rektör Boztuğ, yeni tespit edilen 2 kenger türünün uluslararası yayın yapan Phytotaxa adlı dergide yayımlandığını belirterek, "Uluslararası alanda tescil edildi, tanıtıldı. Bu kengerlerden birine sadece Munzur Vadisi'nde bulunduğu için 'Gundelia Munzuriensis' yani 'Munzur Kengeri' ismi verildi. Diğeri ise Dersim yöresinde yaygın olduğu için 'Gundelia Dersim' 'Dersim Kengeri' ismi verildi. Böylece dünya gezegenimizde 6 olan kenger türü sayısına sadece Dersim yöresinde yaptığımız çalışmayla iki yeni tür ilave etmiş bulunuyoruz. Bu da ülkemizde insan haklarının, demokrasinin, özgürlüklerinin yükselmesi sonucu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bu yeni kurulan üniversitelerimizin artık burada uluslararası işbirliği ile bilimsel araştırmalar yapması ve yapılan bu bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkan verileri tanıtması bakımında çok enteresan bir örnektir" dedi.
Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ebru Yüce de bölgede 3 yıldır çalışma yaptıklarını söyledi.

FD(GG/CK) (FOTOĞRAFLI)