TUNCELİ'de bugün öğleden sonra, Kürtçe 'Gağan' adı verilen gelenekle yeni yıl kutlaması yapıldı.
Geleneğe göre Aralık ayının son haftası yeni yıl sayıldığı için yapılan 'Gağan' kutlaması bölgede 80'li yıllara kadar yaygındı. Son iki yıldır canlandırılan bu gelenek, bugün Tunceli'deki meydanda yapıldı. Sanat Sokak ve civarında yüzlerce kişinin izlediği 'Gağan' kutlaması, saatlerce sürdü. Sanat Sokak'ta, rol gereği yaşlı dede ve eşine laf atarak saldıran vatandaşlar ile dede arasında yaşanan komik ve ilginç replikler, izleyenleri kahkahalara eğlendirdi.
Evlerden ve esnaftan toplanan yiyecek ve gıda maddeleri daha sonra 'Gağan' kutlamasına katılanlar ve çevredeki esnafa dağıtılarak yeni yıl kutlaması gerçekleştirildi.
Yeni yıl kutlamasına katılan ve dede rolündeki oyuncu, evlere yaptığı ziyaret sırasında Zazaca yaptığı konuşmalarda, "Hızır hepimizi korusun, bizler geleneklerimizi ve göreneklerimizi yaşatmak için bu seyirlikleri oynuyoruz. Halkımız hem geçmişi yasasın, hem inancına ve diline sahip çıksın, hem de geleneklerin ölmemesi için bu çalışmayı yaptık. Önümüzdeki yıllarda daha farklı oyunlar ile bu gelenekleri sürdüreceğiz" dedi.