Ferit DEMİR/TUNCELİ, ()-TUNCELİ Munzur Kültür ve Doğa Festivali, yurt içi ve dışından binlerce kişinin katılımı ile başladı.
Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen ve 4 gün sürecek Munzur Kültür ve Doğa Festivali, çeşitli etkinliklerle başladı. Yurt içi dışından kente gelen binlerce kişi nedeniyle oteller günler öncesinde doldu. Tunceli Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Bul, Türkiye'nin en kapsamlı ve duyarlı festivalini düzenlediklerini belirterek, "Festivalimiz bilinen bir yöre festivali değil, dünyanın neresinde bir haksızlık olmuşsa o haksızlıklar burada tartışılır, halk haksızlığa uğrayanlar için burada bir şeyler söyler ve tartışır. Munzur Festivali'nde, Roboski'de yaşanan katliam anılır, halk Roboski ailelerinin yanında olur. Gezi direnişi burada sevgiyle anılır, Gezi direnişinin haklılığı tartışılır konuşulur. Soma faciası burada anılır. Madende hayatını kaybeden maden işçileri burada kesinlikle anılır ve Soma'nın acıları paylaşılır. Suriye'de IŞİD'in uyguladığı katliam kınanır, Rojoyaya destek olunur, Dünyanın neresinde bir haksızlık olmuşsa Munzur Ffestivali'nde o konuya parmak basılır. Yani biz burada Türkiye'nin demokrasisini siyasetini ve yaşanılabilir bir Türkiye nasıl olur onu tartışacağız. Biz doğamıza sahip çıkmak için siyanürlü altın aranmasına, Dersim'e HES yapılmasına dur demek için Munzur Festivali'nde buluşuyoruz" dedi.
Festivalin ilk gününde fotoğraf sergileri açıldı, yöresel halk oyunu olan ve bölgede en çok ilgi gören folklorik Varvara oyunu yaşlılar ve gençlerin oluşturduğu grup tarafından sergilendi. Oyun izleyiciler tarafından büyük bir ilgi görürken yüzlerce kişinin oyunu cep telefonlarıyla kaydetmesi farklı bir görüntü oluşturdu. Gece ayrıca Ahmet Aslan ve Ferhat Tunç'un da aralarında bulunduğu birçok sanatçı konser verdi. Festival boyunca, sanatçılar konser verirken, oturumlar düzenlenecek ve pazar günü bölgeye HES yapılması protesto edilecek.


FOTOĞRAFLI