DOĞU Türkistan’ın Kaşgar İli'ne bağlı ilçelerde Ramazan Bayramı'nın birinci gününde meydana gelen olaylarda 120 Doğu Türkistanlı'nın hayatını kaybettiğini belirten Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, "Çin zulmüne sessiz kalmayın" çağrısı yaptı.
Kayseri’nin merkez Kocasinan İlçesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’ndeki dernek binasında yaptığı açıklamada, Çin’in Uygur Türklerine yönelik katliamlarına bayram demeden devam ettiğini ifade eden Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, "Mübarek Ramazan bayramını Çin yönetimi bize Doğu Türkistan’da zehir etti" dedi. Tümtürk, şöyle konuştu:
"Bayramın birinci gününü burada huzur, barış ve mutluluk içerisinde idrak ederken yine Çin bildiğini yaptı. Ramazan Bayramını bütün İslam dünyasından bir gün sonra Doğu Türkistan’da kutlanmasına izin vererek Doğu Türkistan Müslümanlarını İslam dünyasından koparma ve Doğu Türkistan’ı izole etme operasyonunu yine gerçekleştirdi. Bize bayramın birinci günü idi. Doğu Türkistan'da ise arife günü idi. O gün Doğu Türkistanın Kaşgar iline bağlı Yarkent bölgesinde, Hanırık, İlıksu, Merkit dediğimiz bu üç ilçede baş örtülü bacılarımızın baş örtüleri zorla çıkartılarak ilçe meydanına toplanan Çinli askerler ve polisler tarafından kadınlara karşı taciz gerçekleştirilmiştir. Ağır hakaretler yapılarak başörtüleri zorl çıkartılmıştır. Bu zulüm karşısında bölgede bulunan Doğu Türkistanlılar karakollara saldırmış ve Karakollarda bulunan Çinli askerler ateş açarak aldığımız bilgi 120 den fazla Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz şehit olmuştur. Şu anda bahsettiğim bölgede İnternet ve cep telefonu gibi iletişim araçları kesilmiş durumda. Burada olağan üstü hal ilan edilmiş durumda. Bu bölgelere giriş ve çıkışlar yasaklanmış durumda. Buralara askeri birlikler sevk edilmiş. Tank, tüfek, toplarla askeri birlikler adeta orada bir katliam gerçekleştiriyor. 5 Temmuz 2009 Doğu Türkistan'ın başkenti Urimçi’de bundan yaklaşık 5 sene önce gerçekleşen katliamın benzerine bizi işaret ediyor. Tabiİ ki Dünyanın sessizliği bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Maalesef bu olaylar henüz dünyada yankı bulmuş değil."
"ORUCUN YASAKLANDIĞI TEK ÜLKE ÇİN"
Ramazan ayında Çin tarafından Doğu Türkistan’da oruç tutmanın yasaklandığını da belirten Tümtürk, orucun yasaklandığı tek ülkenin Çin olduğunu söyledi. Tümtürk, "Doğu Türkistan Müslümanları'na orucu yasaklayarak İslam ve İslam dünyasıve Müslümanlar'a bakışını ve gerçek niyetlerini ortaya koymuştur. Buradan Çin’in politikalarının İslam dünyasında da bir uyanışa vesile olmasını diliyoruz. Ben buradan insanlığı Doğu Türkistan’daki drama karşı sessiz kalmamaya ve mutlaka Çin’e dur demeye davet ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI