ÇANAKKALELİ milli sualtı sporcu 34 yaşındaki Derya Can'ın, Antalya'nın Kaş ilçesinde kırdığı iki dünya rekorunun arkasında ilginç bir hikaye yatıyor. Milli sporcu Can, dünya rekorunun tescil edilmesi için Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu'na (CMAS) yapacağı başvuru için 10 bin TL tüketici kredisi çekti. Bu konu yerel bir gazetede haber olunca, çok sayıda firmadan sponsorluk teklifi geldi. Önü açılan bir çocuk annesi Can, iki dünya rekoruna birden imza attı.
Çanakkaleli, bir erkek çocuk annesi ve beden eğitimi öğretmeni, ODTÜ Sualtı Sporları Kulübü sporcusu Derya Can, 2002 yılında serbest dalış sporuna başladı. Bir yıl sonrasında da milli takıma seçildi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda milli takım formasıyla çok sayıda başarıya imza atan Can, son olarak Ağustos ayında Rusya'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda 100 metre 'hız apnea' dalış yarışında dünya ikincisi olarak başarısını perçinledi. Ülke menfaatlerini daha ön planda tutan ve bugüne kadar enerjisini milli takım formasıyla uluslararası başarılar için harcayan Can, 5-6 yıldır hayalini kurduğu bireysel dünya rekoru denemesini sürekli erteledi.
HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN TÜKETİCİ KREDİSİ ÇEKTİ
Devlet memuru olan milli sporcu Can, yıllardır hayalini kurduğu bireysel dünya rekoru denemesi için çalmadık kapı bırakmadı. Ancak bir türlü sponsor bulamayınca hayalini gerçekleştirebilmek için 10 bin lira tüketici kredisi çekti. Can, dünya rekoru denemesi için CMAS'a başvuru yapılması gerektiğini ve bunun da bir maliyeti olduğunu belirterek, "Rekor denemeleri çok masraflı organizasyonlar. O açıdan sponsor olmadan imkansız. Ama ben uzun yıllardır planladığım ve arzu ettiğim bir şey olduğu için kafaya koydum ve yapacaktım. Başlangıç için CMAS'a bir para yatırmak gerekiyordu. Bu nedenle 10 bin lira tüketici kredisi çektim. Ancak bu haber olduktan sonra sponsorluk teklifleri yağmaya başladı. Ana sponsorum Arnica oldu. Ayrıca Kuzey Biga Madencilik ve Çanakkale Seramik firmaları da sponsorum oldu. Bundan sonra süreç daha kolaydı. Sponsorlarımın desteğiyle antrenman ve rekor sürecim daha konforlu bir hale geldi" dedi.
DÜNYA REKORUYLA TARİHE GEÇTİ
Milli sporcu Derya Can, Antalya'nın Kaş ilçesinde Akdeniz'in derin maviliklerine inerek 2 dünya rekoru birden kırdı. Daha önce fazla derin dalış tecrübesi bulunmadığını anlatan Derya Can, "Ama sportif anlamda üst düzeyde olduğum için derinlik adaptasyonum çabuk oldu. Kaş'ta 2 aylık kamp döneminde antrenmanlar yaptım. Sonunda da 17 Ekim’deki ip destekli paletsiz değişken ağırlıklı serbest dalış branşında 61 metre olan dünya rekorunu 71 metreye taşıyarak yeni dünya rekorunun sahibi oldum. Ama daha önemlisi 19 Ekim’deki ip destekli paletsiz sabit ağırlıklı serbest dalış dünya rekoru denemesiydi. Bu çok zor bir branş. Çünkü ayağınızda palet yok. Sadece kol kuvvetiyle, ip çekerek aşağıya iniyor ve ip çekerek çıkıyorsunuz. Üzerinizdeki ağırlık da sabit kalıyor. Bu rekor denemesi CMAS'ta ilk kez benim tarafımdan denendi. 71 metre ile bu branşta ilk rekor kıran sporcu olarak tarihe geçtim" dedi.
EN BÜYÜK MORAL KAYNAĞI OĞLU
Önümüzdeki yaz yeni dünya rekorları da hedeflediğini, ancak şu an için bunlarla ilgili bilgi vermek istemediğini belirten Can, elde ettiği başarılarda en büyük motivasyonu ve moral kaynağının 3 yaşındaki oğlu Poyraz Mustafa olduğunu söyledi. Can, "Oğlum, bana hiçbir zaman yük olmadı. O benim spor ve sosyal yaşantım dışında eve gittiğim zaman her şeyi unutmamı sağlıyor. Oğluma evhanımı gibi vakit ayıramadığımdan antrenmanlar dışında onunla vakit geçirmeye çalışıyorum. Kamplara dahi onu götürüyorum ve benim için en büyük motive ve moral kaynağım" dedi.
ÖĞRENCİLERİNE ÖRNEK OLUYOR
Sualtı sporlarıyla uğraşı dışında devlet memuru olarak beden eğitimi öğretmeni olan Can, öğretmen olarak da öğrencilerine örnek olmaya çalıştığını belirtti. Öğrencilerinin, sualtı sporlarındaki başarıları nedeniyle kendisine çok ilgi duyduğunu belirten Can, "Dünya rekorları sonrası henüz öğrencilerimle daha buluşamadım. Ancak bundan sonra bana daha fazla ilgi duyacaklarını sanıyorum. Serbest dalış sporu benden öğrencilerime, öğrencilerimden ailelerine olmak üzere hızla yayılıyor" diye konuştu.
Rekorlarının haber yapılmasının ardından Can, Cumhurbaşkanlığı tarafından Ankara’da yapılacak Cumhuriyet Balosu’na davet edildi.