DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 1993 yılında Kulp İlçesi'nde 11 köylünün öldürülmesine ilişkin yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, dönemin Bolu 2'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında 11 kez ömür boyu hapis ve 25 yıla kadar hapis cezası istendi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın şüphelisi, dönemin Bolu 2'inci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, 20 yıllık zaman aşımının dolmasına bir gün kala İstanbul'da talimatla ifade verdi. Emekli Tuğgeneral Ertürk'ün ifadesinin alınmasının ardından, soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameyi tamamladı.
Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu Maddesiyle yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı'nca hazırlanan 19 sayfalık iddianamede, emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün komutasında yer alan, kimlik bilgileri tespit edilemeyen görevlilerden bazılarının teşekkül oluşturarak, yetki ve görevleri olmamasına rağmen, hukuka aykırı bir şekilde şüphelendikleri kişileri yakalayıp, sorguladıktan sonra öldürdükleri ileri sürüldü. İddianamede, emekli Tuğgeneral Ertürk'ün 'kasten öldürme' 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik' ve 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' suçlamalarıyla 11 kez ömür boyu hapis ve 25 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
İddianame Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilirken, emekli Tuğgeneral Ertürk'ün yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak. FB(GG/ESM)